la contra

«Or líquid»

L'empresa Roca Cabrera SL inaugura una almàssera ecològica a Xerta que produeix oli d'oliva ecològic i ha costat 1,3 milions d'euros, amb cuiners com ara Martín Berasategui

Cuiners com ara Martín Berasategui, Oriol Balaguer o Juan Pozuelo van assistir ahir a la inauguració d'una almàssera ecològica a Xerta. Una iniciativa de l'empresa familiar Roca Cabrera SL, que ha invertit 1,3 milions d'euros per fer realitat un projecte que va començar a gestar-se fa catorze anys, quan Josep Safont (el propietari del molí) va adquirir les primeres finques, en una àrea que havia estat afectada per un incendi i que va començar a recuperar. Ara disposa d'una superfície de 90 hectàrees amb 15.000 oliveres en producció ecològica, de les varietats típiques del Baix Ebre i el Montsià: farga, sevillenca, morruda i panisello.«Estic enamorat de projectes d'aquest nivell, amb serietat, rigor i disciplina», va assenyalar Berasategui, que hi va afegir: «és or líquid», just després de tastar un dels olis de l'empresa que comercialitza la producció amb la marca Dama de Elaia.

Tot i que l'empresa fa tres anys que té producció ecològica, ara acaba d'estrenar una almàssera sostenible dedicada a l'obtenció d'oli d'oliva amb un sistema d'extracció del tipus continu i a baixa temperatura. Una almàssera que té capacitat per processar una producció màxima de 360 tones d'olives per campanya, cosa que significa unes 72 tones d'oli anuals, tot de producció pròpia i inclosa en el registre de productors del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). «En el procés d'elaboració de l'oli d'oliva tot es pot reaprofitar, no generem residus», va destacar Safont. Així, el molí d'oli fa servir energia fotovoltaica, utilitza la sansa com a biomassa, depura les aigües residuals per a la seua reutilització en el rec de la finca –que és a la vora del canal Xerta-Sénia– i té un ramat d'ovelles que, a més d'eliminar la major part de males herbes que serveixen per a la seua alimentació, aporta una part de l'adob per a la fertilització de la terra. De fet, la mateixa almàssera és un edifici integrat al paisatge, una barraca construïda amb pedra en sec i amb coberta vegetal, com un dels antics cocós. En aquest espai hi ha tota la línia d'elaboració, dissenyada com una cadena de muntatge per tal d'optimitzar els temps, i on es controla la climatització al llarg de tot el procés. «Treballem amb una temperatura estable tot l'any», va dir Safont.

L'oli d'oliva verge extra Dama de Elaia es vendrà al mercat nacional, sobretot al nord de l'Estat, però també arribarà al mercat exterior, el Japó i el Canadà. Pel que fa al preu de l'oli, oscil·larà entre els 25 i 30 euros el litre, i s'envasarà en ampolles d'un quart de litre i de mig litre. L'objectiu fonamental de Roca Cabrera SL és rendibilitzar l'explotació, a partir de l'obtenció i posterior comercialització d'un producte final d'alta qualitat i ecològic, innovador per la qualitat i presentació, i per al qual existeix un mercat amb un alt potencial de creixement, segons l'empresa.

Amb tot, la inversió de Roca Cabrera no arriba en un bon moment per al sector agrari, i concretament en el cas de l'oli els productors ja arrosseguen dues campanyes amb preus baixos. És per això que el director dels serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya, va felicitar ahir els promotors de l'almàssera ecològica. «Si algun sector té futur és el de l'oli», va assegurar Espanya. Agricultura subvencionarà amb un 20% el cost de l'almàssera ecològica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.