Un estudi constata que el 73% d'empreses opten per reduir costos de personal

El treball, impulsat pel Fòrum Carlemany, es basa en una mostra de 25 empreses, que representen 5.259 treballadors

Una dada rellevant és la reducció de costos de personal aplicada pel la majoria de les empreses. Un 5% han optat per la suspensió de contractes temporals per fer aquesta reducció, mentre que un 32% han amortitzat llocs de treball. Altres mesures utilitzades, com les jubilacions i prejubilacions, han afectat entre el 2 i el 4% de la plantilla.

Pel que fa a les taxes de baixes voluntàries, ha disminuït un 3% respecte al 2006, mentre que la taxa d'acomiadaments ha pujat un 3,3%.

Flexibilitat laboral

En l'apartat d'horaris, s'observa un important augment de la flexibilitat en l'entrada i sortida dels treballadors. Mentre que l'any 2005 eren un 37% les empreses que aplicaven mesures de flexibilitat laboral, el percentatge ha crescut ara fins al 72%. Destaca també l'augment de la formació en horari laboral, que ha passat del 23% de les empreses fa dos anys a un 45%. L'estudi, que ha estat elaborat per Eurogrup Consulting per encàrrec del Fòrum Carlemany, es fa cada dos anys des del 2003 i inclou una anàlisi exhaustiva de la mostra d'empreses que hi participen i de les polítiques de recursos humans, comparades amb les d'anys anteriors.

Les empreses que han format part de la mostra tenen una facturació mitjana de 55 milions d'euros. Un 39% de les empreses que han participat en la mostra tenen entre 50 i 150 treballadors, un 30% entre 150 i 300, i un 22% de les empreses tenen entre 300 i 750 treballadors.

El Fòrum Carlemany agrupa una vuitantena d'empreses de les comarques gironines i també de les àrees que van des del Vallès fins a la Catalunya del Nord. El Fòrum Carlemany va néixer a Girona l'any 2003 impulsat per un grup d'empreses amb l'objectiu de sumar esforços per una millora empresarial. L'estudi es porta a terme des dels inicis de la creació d'aquest ens.

91,4%.
De contractació fixa.
A les empreses destaca el predomini de contractació fixa, amb un clar descens de la temporal durant el 2009. Als col·lectius on hi ha hagut més baixada de contractació temporal ha estat en les categories de xofers, tècnics i administracions, segons s'indica en el treball.
4,8%.
Absentisme laboral.
Aquesta és la taxa a la qual es va situar l'absentisme laboral durant el 2008, un 0,4% més que l'any 2006, quan es va elaborar el darrer estudi. Tot i això, ahir es va anunciar que la previsió que es fa és que aquest any 2009, la taxa disminueixi fins al 3,8%.

Sectors diversos

La mostra d'empreses que han participat en l'estudi és de diferents sectors empresarials i força representativa, ja que inclou empreses de relleu en el sector econòmic gironí. Aquest estudi es presenta cada dos any i es demana confidencialitat en determinades dades i en els noms dels que hi participen. Els resultats generals, però, es fan públics per deixar constància de l'evolució d'un fotografia que es modifica amb el temps, en funció de la situació econòmica i social de cada moment.

En termes globals, els sectors més representats a l'estudi són l'alimentari, el metal·lúrgic i les arts gràfiques (amb un 57% de la mostra), seguides del sector químic i altres, com són el comerç, la distribució, la indústria, el transport i la logística, la construcció, el sector farmacèutic, el tèxtil, i el de moda i complements. Algunes de les empreses participen cada dos anys en l'estudi impulsat pel Fòrum Carlemany, mentre que n'hi ha algunes que s'hi han afegit per primera vegada. Les dades es comparen en el context de la mostra global.

Més retribució variable

M.C

El 95% de les empreses de la mostra apliquen una retribució variable als seus treballadors que ha augmentat respecte a altres anys, sobretot en els col·lectius de directius i operaris. Per a aquest darrer col·lectiu, la retribució variable ha passat a representar del 17% de la retribució total l'any 2007 a un 39% aquest any. La retribució en espècie també s'utilitza en un 86% de les empreses de la mostra, sobretot en els col·lectius de directius, comercials i càrrecs intermedis. L'increment dels sous va ser d'un 4,8% de mitjana el 2008 i la previsió és d'un 3,8% el 2009. Les empreses es plantegen que si hi ha deflació (baixada de l'índex de preus) l'increment podria arribar a ser zero, però, segons l'estudi, majoritàriament mantenen que no s'abaixarien els sous o que es mantindria la puja. Només un 5% d'empreses diuen que aplicarien una reducció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.