Empresaris del Maresme recelen de la unió de Caixa Penedès i Caixa Laietana

Al Penedès, els empresaris veuen l'operació amb bons ulls però demanen que es mantingui la relació amb el territori

Fins a l'últim moment Caixa Laietana ha estat reticent a iniciar contactes amb cap altre entitat per mirar de fusionar-se. Tot just ara fa un mes que el president de l'entitat mataronina, Jaume Boter de Palau, admetia que tenien «molts pretendents», però la voluntat era de «continuar soltera». Els empresaris maresmencs s'han mostrat recelosos davant l'anunci fet aquesta setmana per tirar endavant la fusió amb Caixa Penedès.

La presidenta de la patronal comarcal, Roser Moré, reconeixia que el temor de l'empresariat es basa en les diferències entre les dimensions de les dues caixes i que, en aquest cas Caixa Laietana, la més reduïda, acabi sent la que perdi la influència que manté en el territori i, per tant, això acabi repercutint negativament. «Hem de ser prudents i esperar a conèixer més detalls, perquè fins ara només s'ha parlat d'una fusió que afectarà uns llocs de treball i que es canviarà de nom per posar el d'una nova marca conjunta», va apuntar. La representant dels gremis maresmencs confia que des de l'entitat financera es donin a conèixer aviat els motius que han portat a obrir negociacions per fusionar-se. «Està clar que la situació general portava cap aquí, però fins a l'últim moment han parlat de mantenir-se en solitari i per això ens ha agafat per sorpresa. Esperem que s'expliquin per haver optat per aquesta oportunitat», hi va afegir.

La seu, al Penedès

El president de la Unió d'Empresaris del Penedès (UEP), Albert Calzada, es va mostrar satisfet de la manera com Caixa Penedès ha afrontat l'inici d'un procés de fusió. «En els negocis ja no es pot caminar sol», va dir Calzada, però va remarcar el fet que Caixa Penedès ha esperat i ha fet les passes sense pressa i amb fermesa. Calzada creu que el procés de fusió amb Caixa Laietana ha de garantir una entitat més forta, amb un àmbit d'influència més gran i amb un nombre d'actius gens menyspreable (32.000 milions d'euros), malgrat que passi a ser la quarta caixa de Catalunya. Calzada va advertir, però, que la nova entitat que sorgeixi de la unió de Caixa Penedès i Caixa Laietana hauria de tenir la seu central al Penedès i hauria de buscar una imatge que s'identifiqués molt amb les comarques penedesenques. «Caixa Penedès ha fet una gran labor a l'Alt i el Baix Penedès i al Garraf i és important que no es perdin els elements amb els quals la gent identifica aquesta entitat».

Precisament, el president de l'Associació d'Empresaris del Garraf i el Penedès (Adeg), Xavier Cardona va insistir també en la necessitat de mantenir el concepte de Penedès en el nom de la nova marca que s'haurà de buscar un cop consolidat el procés de fusió. Segons ell, d'aquesta operació només es poden derivar avantatges. «Les empreses tindrem un suport financer molt més sòlid», va dir Cardona, que creu que les fusions són una forma clara d'actuar per sortir de la crisi econòmica actual que està afectant el país. «En el moment que les entitats financeres millorin els sistemes de productivitat interna, també podran garantir més facilitats per als clients», va dir Cardona.

LES FRASES

ROSER MORÉ
PRESIDENTA DE LA FEDERACIÓ D'ASSOCIACIONS I GREMIS EMPRESARIALS DEL MARESME
«Alguns empresaris s'han mostrat amoïnats per la fusió, però s'ha d'esperar a conèixer els detalls. La por és de perdre la influència en el territori i que això afecti en negatiu.»
XAVIER CARDONA
president de l'associació d'empresaris del garraf i el penedès
«La manca d'un suport financer sòlid està retardant la sortida de la crisi. Per això, serà bo que les empreses tinguin un suport molt més sòlid gràcies a la unió d'aquestes dues entitats.»
ALBERT CALZADA
president de la unió empresarial del penedès
«Els millors rèdits s'aconsegueixen després de grans dificultats. I ara les empreses ho estan passant malament, però fent operacions d'unió com la que fan Caixa Penedès i Laietana, ens en sortirem.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.