No esperar a vendre estalvia impostos

Les plusvàlues tributen ara a un 18%, mentre que el 2010 ho faran a un 19% els primers 6.000 euros i la resta, a un 21%

El Registre d'Economistes Assessors Fiscals també recomana als contribuents anticipar el repartiment de dividends al 2009 si poden decidir la política de dividends d'una societat que controlen, perquè, en cas de superar els 1.500 euros amb dret a exempció, tributaran a un 18% i no als tipus del 2010. Com altres anys, el REAF considera necessari estudiar la possibilitat d'estalviar en l'IRPF, declarant l'any que ve mitjançant l'amortització anticipada del préstec amb el qual es va finançar l'habitatge habitual, amb la creació d'un dipòsit en compte d'estalvi –d'habitatge si es vol adquirir el primer habitatge o l'aportació a sistemes de previsió social.

El registre indica que convé estudiar si es pot estalviar en l'IRPF que es presentarà al maig o al juny amortitzant anticipadament el préstec amb què es va finançar l'habitatge, fent un dipòsit en un compte d'estalvi habitatge si es pensa adquirir la primera casa o fent aportacions a assegurances o fons de pensions. El govern espanyol preveu que el 2011 la deducció per compra d'habitatge habitual se suprimirà per als contribuents amb bases imposables superiors a 24.000 euros i es reduirà per als que tinguin bases de 12.000 a 24.000 euros. Els assessors suggereixen que, si es considera la possibilitat d'adquirir un habitatge, convé fer-ho abans que s'acabi el 2010, ja que segurament el règim transitori, en aquest cas, consolidarà la possibilitat de deduir en els termes actuals.

Dues recomanacions

Els experts estan convençuts que, en el cas dels dividends, el contribuent sí que ha d'actuar buscant el benefici fiscal. José Antonio Echagüe, president d'Iberinver, afirma que els petits empresaris i les empreses familiars que retribueixen els seus membres mitjançant el repartiment de dividends haurien de refer els comptes i veure quina combinació és més rendible, si els ingressos que perceben es reparteixen entre sou i dividend. Però els comptes seran per al 2010. El 2009, el que s'imposa és anticipar el dividend, fins i tot a compte dels beneficis del 2010, ja que el dividend tributa en la campanya que es cobra. Això mateix també passa amb els immobles: no s'ha de vendre pensant en un hipotètic estalvi fiscal. Els experts diuen que, si es tenen plans de venda, val més posar l'immoble a la venda com abans millor. Sobretot, si es tracta d'un habitatge anterior a 2003, que encara es pot vendre amb plusvàlues, tot i la crisi del sector. Des del REAF indiquen que per un pis que es va comprar per uns 120.000 euros i que es ven per 300.000 s'haurà de pagar uns 5.280 euros més per plusvàlues si es ven el 2010. En total, 37.680 euros, respecte dels 32.400 del 2009.

Ajornament de deutes

El nombre de sol·licituds d'ajornament de deute per part dels contribuents en els deu primers mesos de l'any va augmentar un 70% respecte al mateix període del 2008, i va passar de 660.000 a 1.034.000, segons Hisenda. L'import, en el període gener-octubre, les sol·licituds d'ajornament van suposar 8.594 milions, respecte dels 13.134 milions actuals. El secretari d'estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, admet que les administracions públiques tancaran l'any amb un dèficit «no inferior» al 9,5% del PIB, i destaca que per fer aquest càlcul cal tenir en compte que el govern espanyol «no controla el dèficit de les comunitats, el sap amb un cert retard i hi ha risc que alguna excedeixi el dèbit». Ocaña recomana que la societat espanyola es prengui més seriosament el problema del dèficit, que hi hagi un estat d'opinió, també per part dels agents socials, perquè «cal fer un esforç». En relació amb els estímuls fiscals, espera que el 2011 ja no calguin, i recorda que de mica en mica s'han anat reduint, ja que aquest any han representat 9.000 milions i passaran a a ser 5.000 milions el 2010. Ocaña recorda que l'any vinent es desenvoluparà una actualització del Pla de Prevenció del Frau Fiscal, del qual es mostra molt satisfet pels resultats obtinguts. Ocaña diu que no és cert que hi hagi un frau desmesurat a l'Estat i critica que es vulgui donar una imatge d'incompliment que no es correspon amb la realitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.