La contenció a l'hora de comprar marca el primer festiu amb comerços oberts

Les bones temperatures fan que hi hagi molts ciutadans als eixos comercials gironins però poques vendes

«Els clients busquen molt, miren només el producte que necessiten i miren el preu». Així descrivia gràficament el comportament de la majoria de clients la dinamitzadora de la Unió de Botiguers de Ripoll, Roser Rigola que, malgrat tot, feia una valoració positiva «pel gran nombre de ciutadans que han passat pel sector comercial», sobretot, atrets per la celebració de fira de nadal. Tot i això, admetia que la majoria de comerciants veia que el nivell de «compra era més baix que altres anys».

No diferia gaire la situació a Figueres, on el president del Comerç Figueres Associació, Jordi Rotllan, també destacava la molta gent que hi havia pel carrer. «La gent compra, però el tiquet és més baix que altres èpoques», afegia Rotllan. Així mateix, pensa que els compradors «tenen present en tot moment la crisi, alguns no poden comprar i els que poden pensen que no està bé gastar massa». Per això, considera que les promocions d'algunes botigues ajuden alguns clients a acabar comprant alguns productes. Per la seva banda, la presidenta de l'associació de comerciants d'Olot, Mercè Soler, va destacar que com sol passar en aquest primer festiu de comerços oberts «la gent mira molt, però compra poc», només les botigues de pessebres i decoració nadalenca van aprofitar la presència de clients per fer un bon nivell de vendes. A Blanes, hi van obrir pocs comerços, però els que ho van fer van acabar prou satisfets de la jornada. A Girona, molts ciutadans es veien passejant per les zones més comercials, per bé que les grans compres es deixen per als propers dies festius, amb comerços oberts.

Molta gent a la Molina i la Masella

ACN

Les estacions d'esquí ceretanes de la Molina i la Masella fan un balanç positiu dels primers dos dies del pont de la Puríssima, sobretot per la gran quantitat d'esquiadors que s'han apropat fins a aquests punts de muntanya. A la Masella, hi han passat prop de 9.000 esquiadors entre dissabte i diumenge, una quantitat prou important tractant-se dels primers dies de desembre. La Masella ha pogut obrir 14 pistes i té més de 10 quilòmetres esquiables, una situació que no és comparable amb la de l'any passat quan, des del novembre, es va poder obrir amb el 100% de les pistes obertes. De moment, les temperatures no ajuden gaire les pistes d'esquí, ja que ahir al migdia la temperatura a 1.600 metres d'alçada vorejava els 10 graus, una temperatura que no permet fer neu artificial i dificulta l'obertura de més pistes. A l'estació de Vall de Núria només s'ha obert la pista de debutants i 650 metres de pistes, i Vallter 2000 obre temporada avui obrint únicament el parc lúdic per a trineus i tubbies. Tot i això el cap de setmana llarg ha permès omplir els municipis de muntanya.

Amb ofertes per atraure

Des de fa unes setmanes, molts comerços aposten per promoure ofertes d'alguns productes per atraure els compradors i animar-los així a comprar. Encara queda un mes perquè arribin les rebaixes i els establiments que opten per fer descomptes o ofertes especials ho solen fer de determinats productes, com per exemple les jaquetes que han tingut poca sortida fins ara perquè encara no ha arribat els dies de més fred. Les ofertes oscil·len entre el 15 i el 20% en la majoria de comerços, per bé que en alguns casos s'arriba fins al 30% en productes concrets. L'objectiu és trencar la barrera psicològica de la crisi amb descomptes importants.

El comerç confia que es reactivi la venda amb el Nadal

Mònica cabruja

Els mesos d'octubre i novembre han estat força fluixos en vendes al petit comerç de les comarques gironines, segons coincideixen a afirmar les associacions de comerciants consultades. La responsable no només ha estat la crisi, sinó també la climatologia, que ha perjudicat especialment la venda a les botigues de roba.

El president de Girona centre Eix comercial, Josep Maria Noguer, es mostra optimista pel que fa a la recuperació de l'activitat. «Sembla que ja hi ha més moviment als establiments», manté. El president de l'associació Comerç Figueres, Jordi Rotllan, confia que les festes nadalenques i l'arribada del fred serveixin per activar les compres. El mateix opinen les associacions d'Olot, el Pla de l'Estany i Blanes. També es destaca que els compradors poden trobar a molts comerços preus molt assequibles. El president de l'associació de comerciants de Banyoles i Pla de l'Estany, Manel Vila, manté que «la crisi ens afecta i encara no es veu cap sortida». «El que serà més complicat és fer front a la fiscalitat i pensem que l'any vinent hi haurà molts de comerços que s'ho passaran molt malament si es continua per aquest camí», indica. La presidenta de l'associació de comerciants d'Olot, Mercè Soler, considera que amb els esforços que el sector fa perquè els carrers estiguin ben preparats, s'ha creat un «bon ambient de compres» que afavorirà les vendes per aquestes festes. «Confiem que passades les festes, la situació ja no empitjori més i que es comenci a veure una recuperació», argumenta. El portaveu de l'associació de comerciants de Blanes, Ricard Borrell, destaca que s'està «a l'expectativa del Nadal, després d'una temporada dolenta».

En algunes botigues, ja es fan descomptes, un fet que ja va passar la temporada anterior, a causa del context econòmic. Abans els descomptes se centraven en la temporada de rebaixes, però ara cada cop s'estenen més. «Hem de ser comprensius, ja que cal tenir en compte que hi ha comerços que necessiten liquiditat immediata per continuar el negoci», indica el president de l'associació Comerç Figueres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.