El lobby d'innovadors vol nous criteris per distribuir els fons ICO

Critica que els ajuts s'han «desvirtuat» perquè no es destinen a projectes adequats

El president de l'Associació per al Desenvolupament i la Innovació Empresarial (As-Innova), Miquel Huguet, ha criticat que les entitats financeres atorguin els fons ICO amb els «mateixos criteris» que utilitzen per concedir els préstecs, és a dir, «exigint garanties que cobreixin, com a mínim, la seva aportació de capital». «Una mica innovador ho és, precisament perquè no té un model» que permeti una anàlisi retrospectiva, cosa que fa que el risc sigui «molt difícil de mesurar», ha dit Huguet, en relació a un sistema que considera complicat d'avaluar.

Huguet demana que se solucioni el que considera un «antagonisme» entre garantia i innovació i reclama que s'elabori un nou sistema d'avaluació de risc per a les empreses innovadores, amb paràmetres que permetin intuir els beneficis que s'obtindran, com per exemple plans de negoci sòlids que mostrin un resultat positiu entre benefici i risc.

Des d'As-Innova sostenen que des de l'administració s'han d'instituir ajudes a fons perdut destinades a subvencionar l'avaluació de projectes innovadors, a més de la creació d'un fons de garantia que gestioni la concessió de crèdits als emprenedors. Huguet critica que la banca no actua «com a inversora», assumint un risc raonable i esperant un benefici que es pugui demostrar, sinó que s'ha convertit en «prestadora» i accepta beneficis moderats a canvi d'un risc nul.

Encara que existeixen institucions públiques, com ara el Centre de Desenvolupament Tecnològic i Industrial (CDTI), l'Empresa Nacional d'Innovació (ENISA) i el Centre per la Iniciativa i el Desenvolupament Empresarial de la Generalitat (CIDEM ACC1Ó), amb estructures per a l'anàlisi i avaluació de projectes tecnològics, aquestes disposen de «pressupostos limitats», segons Huguet.

Aval de les SGR

El lobby insta els responsables del Govern que reorientin part del que es destina als fons ICO a garantir-ne la devolució a la banca, a través de les Societats de Garantia Recíproques (SGR), creades per a aquesta funció. Segons Huguet, les SGR avalen pocs projectes i, a més, afermen la garantia que posen a disposició del banc amb l'aval de l'emprenedor, de manera que, si des de l'empresa innovadora no es pot satisfer la devolució del capital prestat, a la SGR «no es dubta a executar l'aval contra el responsable», per tal de recuperar el deute. Per això, denuncien mesures com ara l'embargament de béns i els llistats de morosos, que condemnen l'empresari a l'«etern fracàs» i que, en cas d'impagament, dificulta el desenvolupament posterior de qualsevol altra iniciativa.

Pla per potenciar les agroalimentàries

Des d'ACC1Ó, fusió del Copca i el Cidem, s'ha ofert un pressupost de 230.000 euros per desplegar un pla integral de competitivitat i internacionalització destinat a més de 300 pimes del sector agroalimentari. Es volen incentivar especialment les iniciatives que suposin la creació de grups empresarials que es constitueixin per introduir conjuntament els productes i serveis en determinats mercats exteriors, o per participar conjuntament en fires internacionals de referència a França, un mercat madur per a les empreses catalanes, i els Estats Units, un dels objectius prioritaris per consolidar. Al pla també es preveuen missions empresarials a Hongria i Bèlgica, amb l'objectiu d'impulsar les relacions comercials amb aquests països, i la realització d'una missió d'empreses del sector carni a Rússia per promoure més relacions i col·laboracions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.