ANTONI BOU

Economista

«La crisi és culpa nostra, ja que ens hem comportat com a nou-rics»

QÜESTIONARI

Millor notícia o fet de l'any
La recuperació de la meva mare d'una greu malaltia
Pitjor notícia o fet de l'any
Els problemes que la crisi provoca a amics i clients
Personatge de l'any
Pep Guardiola
Indesitjable de l'any
Fèlix Millet i el Tribunal Constitucional
Assignatura pendent de l'any
La recuperació de la confiança personal

Des de l'assessoria d'empreses Bou & Associats viu la crisi des de primera fila. El balanç del 2009 és pitjor o millor del que preveia?

–«Ha estat un any realment dolent, però no tant com es pensava. Des del punt de vista macroeconòmic ha estat, sense cap dubte, el més dolent. Des del punt de vista microeconòmic, com que l'economia gironina és més flexible, ha pogut aguantar força bé el cop, encara que amb traumes.»

–O sigui que si s'aguanta no és per les mesures que s'han adoptat?

–«Han ajudat els bancs, però a les petites i mitjanes empreses se les ignora. Com pot ser que els diners no arribin als empresaris però que hi hagi crèdit per pagar Cristiano Ronaldo? Això és el que genera pessimisme.»

–Molta gent pensa que la culpa és dels bancs.

–«El negoci dels bancs és fer diners, o sigui que no són els culpables de la crisi. Els culpables som els ciutadans, que ens hem comportat com a nou-rics. On són els diners que s'han guanyat en la construcció? S'han invertit en cotxes, en grans viatges i en més especulació. Els bancs ho estimulaven i tothom creia que era ric.»

–I ara no deixen diners.

–«No podem dependre del caprici de l'un analista d'un banc. A l'hora de concedir un crèdit a una empresa s'ha d'anar més enllà, mirar les expectatives, la seriositat, l'historial...»

–Molts països ja estan sortint de la crisi però aquí, de moment, encara no. Quines mesures creu que cal aplicar?

–«No voldria ser pessimista però o es posen les piles en política fiscal o no hi ha res a fer. En comptes d'apujar l'IVA calen polítiques dedicades a les pimes, que representen el 80% del nostre teixit econòmic.»

–I el teixit econòmic gironí és l'adequat?

–«A nosaltres ens ha fet molt de mal el ‘Girona, rai', perquè si érem capdavanters era per mèrits propis. El nostre model es basa en el turisme i cal reforçar-lo, fins i tot a Lloret. I aquí les grans empreses no hi tenen cabuda, ja que per tarannà funcionen les empreses familiars que es professionalitzen. És el model a seguir. Cal aplicar l'excel·lència i estar al cas de les oportunitats.»

–Ens en sortirem?

–«Ens en sortirem, o bé perquè ens ajuden els polítics o bé perquè els empresaris s'espavilen. Totes les crisi s'han acabat un dia o un altre.»

–Aquesta s'acabarà el 2010?

–«L'estiu del 2010 serà l'examen. Em fa por que la crisi es noti més l'any que ve, ja que les pimes farà un any que fan sacrificis i s'acabaran moltes prestacions d'atur. O sigui que si no hi ha solucions pot haver-hi una certa alarma social. Depenem de l'exterior, notarem la recuperació quan es recuperin els països del nostre entorn. Això ajudarà el turisme i farà tornar les inversions.»

–És a dir, que malgrat tot s'ha de ser optimista.

–«Necessitem un missatge d'optimisme. Ens hem de dedicar al que sabem fer i a vegades cal fer un pas enrere per tirar endavant. Ara és el moment de reinventar-se i els que sobrevisquin estaran més ben posicionats. Moltes grans fortunes s'han arruïnat més d'una vegada.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.