El sector d'hostaleria gironí amplia les ofertes i rebaixa preus pel fre de la demanda per aquestes festes

Les reserves arriben cada cop més tard i les estades s'escurcen per la crisi

Des del Patronat de Turisme es manté que «s'ha de potenciar la qualitat i els serveis» amb l'objectiu d'atraure més demanda, més que rebaixar preus. En molts casos, però, aquesta és la fórmula que s'utilitza davant el context econòmic actual i a la situació de les reserves, que cada cop arriben més tard. Aquesta situació no només afecta les estades hoteleres, sinó també els menús dels restaurants i, especialment, els de cap d'any.

Les zones dels Pirineus i de l'interior són, com cada any, les que tenen més demanda en aquesta època, tot i que moltes persones estan pendents encara de la climatologia de darrera hora per fer les reserves, ja que molts aprofiten l'època nadalenca per practicar l'esquí. Tot i que aquest mes de desembre ja hi ha neu, n'hi ha força menys que l'any passat i això ha fet retardar la temporada. El president de l'associació d'hostaleria del Ripollès, Ramon Turrats, preveu que l'ocupació els dies festius després de Nadal se situï entre el 65 i el 70% en aquesta zona, tot i que reconeix que fins a darrera hora això «és una incògnita», ja que moltes reserves es fan a l'últim moment. Segons destaca, els preus, en general, s'han rebaixat, i hi ha opcions més variades, tant per a estades com per als sopars d'empresa i menús de cap d'any. Antoni Solé, propietari de l'hotel Grèvol, de Llanars, destaca també la tendència a reservar a darrera hora.

Cases de turisme rural

Les cases de turisme rural tenen pràcticament ple per cap d'any, igual que altres anys, segons va explicar la presidenta de l'associació de Turisme Rural, Isabel Miquel. Segons va indicar, a les zones costaneres hi ha menys ocupació els dies festius, però a les zones dels Pirineus s'espera una plena ocupació.

Les estacions «fabriquen» neu

Les estacions d'esquí han aprofitat la baixada de les temperatures per fabricar neu artificial i es mantenen optimistes en relació amb les festes nadalenques. Des de la Molina s'afirma que «la climatologia d'aquests darrers dies està beneficiant i la qualitat de la neu és bona». En aquesta estació s'han obert deu pistes de les 53 que té. A la Masella hi ha trenta quilòmetres esquiables, dels 72 que té l'estació, tot i que hi ha en servei el 100% del desnivell esquiables. Aquests dies s'està produint neu artificial i per aquestes festes s'obriran el màxim nombre de pistes que es pugui. A la Vall de Núria i Vallter 2000 també s'està produint neu artificial, aprofitant les baixes temperatures. Les pistes es van posant en servei en funció de l'estat de la neu i de la climatologia. Les estacions d'esquí de les comarques gironines han invertit uns tretze milions d'euros a millorar infraestructures i serveis. L'excel·lent balanç de l'última temporada d'esquí els ha permès fer inversions importants i actualment disposen de més pistes i telecadires, i d'accessos renovats.

La costa i Girona noten la crisi

A les zones costaneres es preveu, en general, un descens d'ocupació en relació amb anys anteriors i per aquest motiu es fan més ofertes que mai i s'han rebaixat preus. El gerent del Grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià, destaca que les reserves arriben molt tard. El president de l'associació d'hostaleria de l'Alt Empordà, Lluís Fernández, també afirma que «cada cop es fan més reserves de darrera hora». En àpats destaca que «hi ha menys ofertes de sopars de cap d'any, en resposta al fet que hi ha menys demanda». L'ocupació en aquesta zona depèn molt dels clients francesos. Segons es preveu, l'ocupació per la setmana del 27 de desembre al 2 de gener, es pot situar «entre el 50 i el 60%». Alguns hotels ofereixen fórmules imaginatives, com és la inclusió d'un massatge al pack de cap d'any. A alguns municipis, com és el cas de Lloret, es poden trobar ofertes molt econòmiques. El vicepresident de la comissió de turisme de la Cambra de Comerç de Girona, Miquel Gotanegra, alerta que el més important és que «les ofertes tinguin una relació de qualitat preu correcte». El president de l'associació d'hostaleria de Girona i Radial, Xavier Nicolazzi, manté que s'han rebaixat preus i que es preveu un descens del 10% d'ocupació en relació amb l'any passat per aquestes festes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.