El nombre d'ERO s'ha quadruplicat aquest any i uns 6.000 gironins han quedat afectats

Fins a l'octubre se n'han autoritzat 200, dels quals 176 són de suspensió temporal de feina o de reducció de jornada

La indústria ha estat, sens dubte, la gran damnificada pels expedients de regulació d'ocupació. Dels 200 ERO autoritzats, 122 corresponen a aquest sector. La resta es reparteixen de la manera següent: 55 en els serveis, divuit en la construcció i cinc en l'agricultura. Pel que fa als tipus d'expedients, queda clar que la majoria d'empreses opten per regulacions temporals que els permetin guanyar temps per recuperar l'activitat productiva. Així, només 24 dels 200 ERO van comportar rescissió de contractes. De suspensió temporal de feina n'hi va haver 121 i de reducció de jornada (treballar menys hores al mes), 55.

Res a veure amb el 2008

En tots els sentits, el resultat de la comparació amb el mateix període del 2008 és espectacular. En deu mesos es van presentar 56 expedients (respecte als 200 actuals), dels quals 38 eren de rescissió de contractes (el doble que el 2009), divuit de suspensió temporal (121) i cap de reducció de jornada. Per tant, la interpretació és que l'any passat es va apostar clarament per l'acomiadament directe, en contraposició amb la dinàmica actual, en què guanya clarament l'acomiadament temporal.

Pel que fa al nombre de treballadors gironins afectats pels expedients, gairebé arriba als 6.000 (quan el 2008 s'acostava al miler). Concretant les dades, fins a l'octubre hi havia 5.675 treballadors afectats, dels quals 3.998 eren homes i 1.677 dones. La majoria han hagut d'anar temporalment a l'atur (3.650) i la resta es van repartir entre la reducció de jornada (1.060) i l'acomiadament definitiu (965).

A punt d'acabar l'any, aquest conjunt de dades són impactants i molt negatives. Però la majoria de sectors econòmics i socials esperaven que fos encara pitjor. Especialment aquest tram final de l'any, en què no s'ha acabat el degoteig constant de presentacions d'ERO, però no ha estat una sagnia tan gran com es preveia després del parèntesi de la temporada d'estiu.

LES DADES

Expedients
Total: 200
Rescissió: 24
Suspensió: 121
Reducció: 55
Treballadors afectats
Total: 5.675
Homes: 3.998
Dones: 1.677
Expedients per sectors
Indústria: 122
Construcció: 18
Serveis: 55
Agricultura: 5

Acord a Guitart Hotels

La direcció i el comitè d'empresa del grup Guitart Hotels de Lloret han arribat a un acord sobre l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) de suspensió temporal de feina, que definitivament afectarà 85 treballadors. El motiu de l'expedient és la necessitat de fer obres de millora en alguns dels hotels del grup i s'aprofita que després del Nadal s'obre un període en què baixa l'ocupació. En la majoria dels casos, els afectats hauran d'estar a l'atur entre el 14 de gener i l'11 de febrer de l'any que ve. Hi ha exempcions, però, com ara els treballadors afectats de l'hotel Guitart Monterrey, que no aniran a la feina entre el 26 de gener i el 25 de març. En l'acord, l'empresa es compromet a garantir el 85% del salari brut durant el període de suspensió, incloent-hi les pagues extres. També s'inclou una clàusula que determina que la direcció pot recuperar algun treballador abans del previst en l'expedient. Guitart té una dotzena d'hotels, la majoria a Lloret, però també a la Molina i Barcelona.

Conciliacions individuals

Malgrat que els ERO resulten més mediàtics, sobretot perquè en molts casos afecten plantilles importants, les conciliacions individuals continuen portant molta més gent a l'atur. Les xifres que ofereixen tant la Generalitat com l'Estat, però, no permeten fer una avaluació de l'any ja que només han presentat dades fins al març, en el cas de les comarques gironines. En aquest primer trimestre de l'any, doncs, es van tancar 1.938 conciliacions individuals, de les quals 913 van ser acomiadaments –les dades del mateix període del 2008 van ser de 1.079 conciliacions individuals, de les quals 442 van ser acomiadaments–. D'altra banda, la quantitat econòmica acordada en els acomiadaments a través de conciliacions individuals va ser de 4,6 milions d'euros (2,3 milions el 2008).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.