FRANCESC FÀBREGAS

DIRECTOR GENERAL DE GEC

«El futur està en aquesta formació que oferim»

El mèrit de GEC, diu Fàbregas, és aconseguir que l'aprenentatge millori el treballador i afavoreixi el funcionament de l'empresa

Què aporta GEC al mercat?
–«Creiem que al lloc de treball hi ha deu coses bàsiques que cada treballador ha de saber fer. Nosaltres les identifiquem i després proposem quin és el canal perquè aquests coneixements facin l'empleat més eficient i li siguin tramesos de la millor manera possible.»
–Què és l'e-learning?
–«És la combinació d'un grup en procés de formació, una persona que els tutela i uns continguts que es treballen mitjançant una plataforma digital. En cap cas són uns continguts penjats en un web que la gent es baixa quan vol sense mediació. El mèrit és aconseguir que les persones que formin el grup acabin l'aprenentatge i això es retorni a l'empresa en forma de feina més ben feta; enfortint els valors de la companyia.»
–Fa tretze anys que l'apliquen, però continua sent un concepte nou.
–«Sí. Ara bé, el que no són nous són els cursos en línia, el realment nou és l'aprenentatge informal, les comunitats d'empleats i veure com allò que aprenen es transmet a l'empresa per fer-la millor.»
–Deuen ser molt convincents, tenen com a clients algunes de les companyies més importants del país...
–«En els últims anys hem tingut un creixement en facturació molt important, d'un 30% entre el 2005 i el 2008. Però és que el futur està en aquesta formació que nosaltres oferim.»
–Com s'ho fan per tenir molt bons resultats en plena crisi?
–«Hem innovat molt. Ara bé, és definitiu que el que proposem està en concordança amb la crisi: quan no hi ha problemes, l'aprenentatge de valor no és tan important; ara, quan n'hi ha, tothom hi pensa, perquè necessita més valors i més eficiència.»
–Hi ha competència en el seu sector?
–«Sí, hi ha empreses petites que fan continguts, materials educatius i d'altres que feien classes presencials i que ara han fet les seves plataformes. Ara bé, la nostra empresa és força completa: va néixer on line, tot i que també fa activitats presencials i elabora continguts. Som fidels al que és el futur.»
–Són líders a l'Estat i no els fa por dir que ho volen ser a Europa...
–«És la nostra il·lusió. Intentem que les empreses ens recomanin les unes a les altres, i això ens ha portat a Europa. Tenim oficina a Londres i a París.»
–El que vostès ofereixen no és, en definitiva, el mateix que es pot trobar en una empresa que tingui una bona intranet?
–«No. El que plantegem és un sistema que conté les coses fonamentals que necessites per fer la teva feina i que et permet comunicar-te amb els companys. Si la gent té a disposició la informació sobre quines són les millors maneres de fer les coses, segur que farà la feina més bé. La gent que surt ara de les universitats està acostumada a interactuar mitjançant la xarxa. Tota la vida conscient l'han passat al web. Els valors que nosaltres teníem en els nostres llocs de treball fa uns anys no són els mateixos que tenen aquests nadius digitals
–Què és Virtàgora?
–«És una plataforma que serveix per fer la formació en línia; és com una aula virtual. Abasta, a més, tota la gestió i l'administració de la formació.»
–Donen moltes eines als empleats; tot plegat no els pot distreure de la feina que han de fer?
–«Sí, si no hem fet l'anàlisi de valor. Si, per exemple, a un venedor li estem donant eines per vendre més i de manera més eficient, no està perdent el temps.»
–Així doncs, revolucionen la formació clàssica de vendes?
–«La de vendes i tota l'altra formació que té a veure amb els treballadors d'una empresa.»
el qüestionari

La formació, decisiva

–Què pensa sobre les consultes per la independència?
–«El poble és prou madur per opinar.»
–Madrid és més competitiva que Barcelona?
–«Probablement sí. Catalunya té molts valors però ha de mirar cap enfora. Mentre ens preocupem de les nostres coses, altres busquen les oportunitats a l'exterior.»
–Com acabarà la sentència de l'Estatut?
–«Serà favorable.»
–Quin és el principal repte de futur del país?
–«La competitivitat. La formació ens pot ajudar a ser més competitius. Catalunya té grans professionals i sectors que poden emergir, però s'ha de gestionar el coneixement.»
el perfil

Una carrera brillant

Francesc Fàbregas Carenas té 40 anys, està casat, té dos fills i un currículum impressionant. És llicenciat en filosofia i lletres i disposa d'un màster internacional en gestió empresarial i un de gestió de tecnologies de la informació. És el director general de GEC des del desembre del 2005, on va arribar procedent d'IBM (abans Price Waterhouse Coopers Consulting), empresa on va exercir diversos càrrecs, entre els quals el de gerent sènior especialitzat en solucions de gestió comercial. Abans havia treballat per a dues empreses més, per a la companyia consultora d'organització Eyde Ibérica SA i per a l'empresa de formació Newyork Newchances, de la qual va ser gerent i responsable de les relacions internacionals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.