Patronal i sindicats signen el conveni del comerç, que inclou la reclamació d'un sou mínim de 1.000 euros

La patronal gironina del comerç i els dos sindicats majoritaris, UGT i CCOO, han arribat a un acord pel conveni laboral d'aquest sector. Les negociacions estaven encallades des de l'estiu i els sindicats havien amenaçat amb una vaga general si no s'acceptaven les seves reclamacions. Finalment, divendres passat es va signar un acord que afecta 22.000 treballadors i que inclou un de les principals peticions sindicals: assegurar un sou mínim de 1.000 euros per als empleats de més baixa categoria, que actualment cobren 715 euros. Aquest increment salarial, però, es farà de manera gradual fins al 2013, que és quan finalitza la vigència del conveni.

Una altra demanda que ha acceptat la patronal és la revisió anual de l'IPC, que inicialment no volia garantir. Pel que fa a la puja salarial, els treballadors que tenen paga de fidelitat –és a dir, que no tenen absentisme a la feina– serà, pels anys 2009 al 2013, del 3,5%, 3,75%, 4%, 4,5% i 5%, respectivament.

Per la secretària general de la UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, el conveni és «bo tenint en compte la situació actual». Creu que l'acord és un triomf dels sindicats però també reconeix que s'han hagut de fer concessions. Per exemple, s'ha pactat un conveni laboral de cinc anys quan fins ara els que se signaven tenien una vigència de dos.

Construcció

Mentre que el conveni del comerç s'ha desencallat, el de la construcció continua paralitzat. Després de la vaga general convocada pels sindicats no s'ha produït cap novetat. Els treballadors continuen reclamant una puja salarial del 3,5% mentre que la patronal només ofereix l'1,4%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.