La nova llei de comerç impedeix les grans superfícies aïllades

El Consell de Govern va aprovar ahir el decret llei d'ordenació d'equipaments comercials, fruit de la transposició de la directiva de serveis de la Unió Europea (UE) a la normativa catalana de comerç. L'objectiu, segons va explicar el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, és preservar un model comercial urbà de proximitat i, en aquest sentit, dictamina que la implantació de noves superfícies comercials sempre es faci dins de la trama urbana consolidada. És a dir, s'impedirà la instal·lació de grans superfícies als afores de les ciutats. Amb el decret llei, els ajuntaments podran autoritzar la implantació d'establiments de fins a 1.300 metres quadrats a partir de «procediments simplificats de comunicació». En el cas de comerços de 1.300 a 2.500 metres quadrats, serà la Generalitat qui controlarà la implantació, mitjançant una declaració responsable. A partir de 2.500 metres quadrats, caldrà una llicència comercial de la Generalitat.

Carod-Rovira va assegurar que, amb aquest decret llei, es preserva «el model de comerç urbà de proximitat», i va parlar d'un «model propi» català i de «tradició comercial de Catalunya». «A diferència d'altres que existeixen en altres indrets de l'Estat, com la comunitat de Madrid, han optat per un model que és un altre, perquè la nostra tradició és una altra, la realitat és una altra i la voluntat del govern és una altra», va assegurar. De tota manera, el decret llei ha provocat malestar entre alguns sectors comercials.

El decret llei estableix que la implantació de superfícies comercials s'ha de fer dins de la trama urbana consolidada dels municipis, de manera que s'impedeix la creació de grans superfícies comercials fora de les ciutats.

La Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), el Consell de Gremis de Comerç i Turisme de Barcelona (CG) i l'Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya (ABC) consideren que la nova normativa és positiva, ja que «la Generalitat continuarà mantenint el control sobre l'atorgament de llicències comercials en els establiments que superin els 2.500 metres quadrats, i que entre 1.300 i 2.500 ajuntaments i el govern en compartiran el control». Les tres entitats no estan d'acord que la nova llei deixi que les grans superfícies puguin instal·lar-se en municipis superiors als 5.000 habitants. «Moltes d'aquestes petites localitats son perifèriques de poblacions més grans i poden ser un colador per a les grans empreses de distribució i un desastre per al comerç local», va afirmar Miquel Àngel Fraile, secretari general de la CCC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.