El nombre de viatges dels residents a l'Estat han augmentat aquest any un 2,3% fins al novembre

Les sortides de Cap d'Any baixen un 8% per la crisi i malgrat la caiguda de preus

Segons l'enquesta de moviments turístics Familitur, que elabora el Ministeri d'Indústria, l'agost del 2009 els residents a l'Estat van fer 22,5 milions de viatges, un 4,8% més que fa un any. El 90,2% dels viatges es van realitzar dins l'Estat, amb un increment registrat del 4,4% respecte a l'agost del 2008.

Un 51,3% dels viatgers es van dirigir a Andalusia, el País Valencià, Catalunya i Castella i Lleó, segons Familitur. Catalunya va ocupar la tercera posició com a destinació dels viatges dels residents (2.670.250 viatges), encara que amb un volum de viatges semblants al País Valencià que està en segona posició (2.678.959), però al contrari del País Valencià, Catalunya va reduir la xifra d'agost del 2008, un 3,3% principalment pel menor volum de viatges que van realitzar els mateixos catalans (-2,8%).

La crisi també afecta els viatges dels catalans per celebrar la nit de Cap d'Any. Segons l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV) la contractació de viatges ha baixat un 8% respecte a l'any passat, malgrat «el descens generalitzat dels preus, que pot situar-se entorn del 10%». La crisi també ha provocat que les agències tinguin entre un 10% i un 15% menys d'oferta per aquestes dates.

D'altra banda, els turistes que van arribar a l'Estat fins al novembre es van gastar un 2,3% més de mitjana. Pel que fa al mes de novembre Canàries va ser la principal comunitat autònoma receptora de la despesa dels turistes que visiten l'Estat amb 924 milions d'euros (-11,2%) i Catalunya, en segona posició i amb una despesa total de 548 milions d'euros, també va tenir una evolució negativa (-7,8%).

Viatges de fi de curs

El grup Globalia, a través de les seves oficines d'Halcón Viajes i Viajes Ecuador, ha llançat una iniciativa amb el lema Me piro vampiro amb l'objectiu de facilitar al màxim els viatges de fi de curs i oferir un valor afegit que no existia fins ara en aquesta classe de paquets turístics. Una de les fórmules més utilitzades per aconseguir el finançament és l'organització de festes, però «assumir la responsabilitat de planificar-les sol coincidir amb el període d'exàmens i, moltes vegades, les coses no surten com haurien d'anar». És per això que Halcón s'encarrega d'organitzar-ho pactant els millors preus amb les sales i discjòqueis o grups de música, així com tot el referent al viatge.

El turisme rural cau al novembre un 11,3%

Les pernoctacions realitzades en allotjaments turístics extrahotelers (apartaments, càmpings i allotjaments de turisme rural) superen els 4,5 milions el novembre, un 8,3% menys que en el mateix mes de l'any anterior, segons les dades de l'Instituto Nacional d'Estadística (INE). Les pernoctacions en apartaments turístics a tot l'Estat superen els 3,3 milions el novembre, un descens del 10,8%.

Les pernoctacions en allotjaments de turisme rural baixen a l'Estat un 1,8% el novembre respecte al mateix mes del 2008. La dels residents pugen un 1,3% mentre que la dels estrangers baixa un 22,2%. Els allotjaments de turisme rural ofereixen 126.587 places, un 7,9% més que el novembre de l'any passat. La destinació preferida en cases rurals és Castella i Lleó amb 100.922 pernoctacions, un 16,1% més que el novembre de 2008. Segueix Catalunya amb 49.966 pernoctacions, un 11,3% menys.

L'oferta d'apartaments turístics a l'Estat ha augmentat un 6,5%. A Catalunya, aquest descens és inferior ja que al novembre va haver-hi, sempre segons l'INE, 120.320 pernoctacions, un 7,3% menys que el novembre del 2008 i aquesta disminució tant es produeix entre els residents, la taxa interanual dels quals se situa en el 7,8%, com en els estrangers amb una variació del -5,9%.

Pel que fa als càmpings, al novembre es va arribar als 750.232 pernoctacions, un descens interanual del 0,1%. Les pernoctacions de viatgers residents s'incrementen un 8,3% i les de no residents baixen un 3,7%. La comunitat valenciana és la destinació preferida amb 319.497, un 0,7% menys, seguit d'Andalusia i Catalunya (102.924).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.