Tres elaboradors s'afegeixen a la producció d'oli d'oliveres mil·lenàries

Aquesta campanya s'envasaran més de 3.000 botelles que es vendran a 15 euros el mig litre

La Mancomunitat Taula del Sénia i els elaboradors d'oli d'oliveres mil·lenàries catalans, així com també la cooperativa de la Jana (Baix Maestrat), han posat en marxa un projecte pilot, a través de l'Associació Territori del Sénia i finançat pel Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí, amb què es pretén promocionar els arbres monumentals. El primer pas ha estat l'elaboració d'un inventari en què s'han detectat més de 4.000 oliveres amb un perímetre superior als 3,5 metres. «Hem aconseguit incrementar el nombre de molins que elaboren oli d'aquests arbres i entre tots envasaran més de 3.000 botelles de mig litre», ha explicat el gerent de la Mancomunitat Taula del Sénia, Jaume Antich.

«La Taula del Sénia ha fet acabar de decidir alguns elaboradors que s'ho estaven plantejant», ha manifestat el gerent de Porta Ferré, Lluís Porta, que valora positivament el fet que s'afegeixen més productors a la seua iniciativa pionera. En aquesta collita els arbres monumentals de la seua finca produiran uns 500 litres d'oli que envasarà en botelles de mig litre i comercialitzarà a 15 euros. «La producció és superior a la de l'any passat, que va ser un any dolent per a les oliveres mil·lenàries», ha dit Porta. En aquesta campanya Porta Ferré ha renovat l'etiqueta i la caixa en què comercialitza el fruit de les oliveres monumentals. «No hem tingut la producció a punt per Nadal, que és un bon moment per a les vendes», ha lamentat Porta.

La cooperativa Acomont envasarà un miler de botelles d'oli de les oliveres mil·lenàries, i Montebre ja ha posat a la venda les de la cooperativa de Sant Bàrbara, unes 600, a les quals s'afegiran 600 botelles més de Soldebre.

Protecció dels arbres

L.M

La comercialització de l'oli de les oliveres mil·lenàries és una fórmula per protegir aquests arbres monumentals, segons el gerent de Porta Ferré. «La protecció de les oliveres mil·lenàries per llei va sorgir en un moment en què hi havia tràfic d'exemplars; ara, però, s'ha generat una altra alternativa: la protecció a través de la valorització», ha assenyalat Porta. Amb tot, Porta lamenta que l'administració deixe a les mans de la societat civil la conservació d'aquest patrimoni. «Elaborem un producte que reclama la implicació de la persona que el compra, que amb la seua aportació participa en la conservació de les oliveres», ha explicat.

Pel que fa al projecte de promoció de les oliveres mil·lenàries, que s'impulsa a través de l'Associació Territori del Sénia, té un pressupost d'1,2 milions d'euros per als pròxims quatre anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.