L'atur a Catalunya va augmentar un 33% l'any passat, fins a 561.751 desocupats

L'afiliació a la Seguretat Social va disminuir de 161.169 cotitzadors, amb un descens del 4,97%

A les comarques Barcelonines hi ha 419.988 persones a l'atur; a les gironines, 54.478; a les lleidatanes, 25.553, i a les tarragonines, 61.742.

El sector de la construcció és el que va aportar més desocupats als registres del Servei Català d'Ocupació aquest desembre, 5.334, i ja arriba a 101.571 persones. Amb tot, el col·lectiu de desocupats que prové de la indústria supera aquest registre i se situa en 104.448, després que el mes passat es va incrementar de 1.263 persones. El sector amb més desocupats és el dels serveis, en què l'atur aquest desembre va créixer de 1.300 persones i ara arriba als 323.675 desocupats. Hi ha dos grups, l'agricultura i el col·lectiu sense ocupació anterior, en què s'ha reduït el nombre de persones registrades a les llistes d'atur. Concretament, el sector agrícola ha reduït de 129 persones la llista de l'atur, que ara se situa en 7.371 persones, mentre que el grup de persones sense cap ocupació anterior s'ha reduït de 1.412 persones i se situa en 24.696. L'atur entre el col·lectiu d'estrangers afectava 123.263 persones aquest desembre, cosa que suposa un increment del 44,30% en comparació amb el mateix període del 2008, un increment de 37.844 persones.

La consellera de Treball, Mar Serna, va fer una valoració negativa de l'increment de l'atur del desembre, però va matisar que des de l'octubre hi ha una menor intensitat de la pèrdua de llocs de treball. Va destacar que mentre aquest desembre s'han inscrit 6.356 persones a l'atur, el desembre del 2008 el nombre de persones que es van apuntar al SOC va ser de 20.846. En una línia semblant, el secretari d'estat de Seguretat Social, Octavio Granado, va dir que el govern espanyol espera que el nombre de desocupats «es corregeixi» a partir del segon semestre del 2010, i va destacar «l'alentiment notable en la pèrdua d'afiliats a la Seguretat Social en els últims tres trimestres», i que hi ha altres indicadors que manifesten la «bona salut» del sistema, com ara el nombre de pensionistes, que «no ha augmentat per sobre de les previsions», o el fons de reserva, que l'any passat va créixer de més de 2.800 milions d'euros, per la qual cosa la «guardiola de les pensions» supera els 60.000 milions. Segons Granado, ja s'ha deixat enrere la «part dura» de l'ajustament del mercat laboral.

La patronal CEOE va insistir en la necessitat de fer «reformes profundes» dins el diàleg social, per tornar a crear ocupació «amb quantitat i qualitat». La patronal catalana de petites i mitjanes empreses, Pimec, també considera necessari fer reformes en el mercat de treball, i destaca la necessitat de garantir que el finançament arribi a les empreses.

Pel que fa als sindicats, CCOO va reclamar més protecció social per als desocupats i plans de xoc específics per als territoris amb més atur que la mitjana, per frenar la caiguda del teixit industrial. La UGT va demanar un «pla de rescat de les persones», per donar suport als col·lectius amb més dificultats d'inserció, i mesures per incentivar el consum, com ara plans Renove del moble, la rehabilitació d'habitatges i productes de la llar.

Les pensions de viduïtat es mantindran

El secretari d'estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, va negar ahir que el govern espanyol vulgui suprimir les pensions de viduïtat, i va dir que la reforma en el sistema de pensions «no generarà canvis bruscos», sinó que serà un procés «moderat, dilatat en el temps i permanent». Ho va dir en roda de premsa després d'haver assenyalat que l'executiu espanyol és «radicalment contrari» a la decisió d'altres països europeus de suprimir les pensions de viduïtat perquè consideren que la incorporació massiva de les dones al mercat laboral fa innecessari mantenir-les. Segons Granado, aquesta decisió tindria en la societat espanyola un «impacte negatiu per a l'equitat per raó de gènere», per la qual cosa el Ministeri de Treball i Seguretat Social «continuarà mantenint les pensions de mort i supervivència». Amb tot, va subratllar que caldrà reformar aquest tipus de pensions, perquè «s'adaptin i es corresponguin» a les modificacions de la societat pel que fa als « tipus i formes de convivència de les famílies». Sobre això, va explicar que el 29 de gener el Consell de Ministres aprovarà les conclusions de la comissió de seguiment del Pacte de Toledo pel que fa a una modificació de la Seguretat Social, i va avançar que prepara mesures perquè la seva «envejable i bona salut» es mantingui d'aquí a 20 o 25 anys.

Esgotant la prestació

A finals de desembre hi havia en el conjunt de l'Estat 368.871 sol·licituds del programa temporal de protecció per atur i inserció, que inclou l'ajuda de 420 euros mensuals durant mig any als desocupats que han esgotat la prestació. La secretària general d'Ocupació, Maravillas Rojo, va destacar que 151.331 persones van generar el dret a cobrar la nova prestació des de l'1 de gener fins al 31 de juliol, i que a partir de l'1 d'agost la van generar 217.540 persones. El 2009 es van firmar més de 14 milions de contractes, 1,17 milions al desembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.