XAVIER VERDAGUER

EMPRENEDOR

«Silicon Valley em té fascinat»

Va crear l'empresa TMT Factory (1997) per desenvolupar programari per a tercers. Es va arruïnar el 2001 amb la crisi de les puntcom i va saber superar la crisi amb molt d'esforç. Nou anys després, té a punt Innovalley per desenvolupar roba intel·ligent.
Va arribar a Silicon Valley per un mes i ja en fa sis.
–«M'he quedat més temps perquè veig claríssim que hi ha moltes coses a aprendre del model americà. I això és el que m'agradaria fer: aprendre molt per algun dia transferir aquest coneixement a casa nostra.»
–Especialment, què destacaria?
–«D'entrada els ingredients que tenen ells no són tan diferents dels que tenim aquí, però en aquella zona del nord de Califòrnia sorgeixen i creixen les empreses més innovadores del món. Allà tothom té una actitud mental positiva. Tothom és optimista i la gent no es lamenta tot el dia de la crisi... tothom mira endavant!»
–On té el «cor» Silicon Valley?
–«A la Universitat d'Stanford, a Palo Alto, que és la universitat per excel·lència de l'emprenedoria i el motor de tot plegat.»
–I si fem la comparativa?
–«Aquí també hi ha universitats i escoles de negocis molt bones i estudiants molt talentosos. Ara, què passa? Que pocs estudiants volen ser emprenedors. Aquí es formen directius, però no s'inculca esperit emprenedor. És trist veure que, a Catalunya, la majoria d'estudiants volen treballar en una gran empresa o ser funcionaris. Ara que hi ha dificultats per aconseguir un bon lloc de treball és quan més gent hauria d'emprendre les seves pròpies iniciatives empresarials.»
–És clau l'educació que es fomenta als Estats Units?
–«Sí. Des de petits ja s'educa els nens perque siguin creatius, competitius, tinguin capacitats de lideratge i habilitats de comunicació. Hi ha planter on es forgen emprenedors de futur i des de molt joves aquests nois i noies ja creuen en el somni americà.»
–Què l'ha sorprès?
–«Que no es critiqui els emprenedors que han obtingut cert èxit empresarial i que es valori positivament la gent que ha passat per un fracàs. Realment hi ha cultura de risc.»
–I per què va voler anar-hi?
–«Vaig arribar a la Universitat de Stanford per fer un curs d'alta direcció. Va ser una formació molt dura però un experiència molt positiva que em va permetre conèixer gent extraordinària d'arreu del món.»
–I?
–«A través de l'estreta relació entre universitat i empresa, vaig experimentar les dinàmiques de treball de les empreses del Silicon Valley. Vaig aprendre les regles del joc i vaig dir-me: ‘Jo també vull jugar a la NBA.' I em vaig quedar a viure a Palo Alto.»
–I aprenent, mirant, coneixent...
–«Va ser quan vaig començar a pensar a crear una nova empresa. Vaig continuar treballar remotament per a TMT Factory però vaig iniciar la meva nova aventura empresarial, el meu particular somni americà.»
–Què l'ha fascinat?
–«L'ecosistema del Silicon Valley que interelaciona universitat-empresa-inversors en un entorn de naturalesa on hi ha una qualitat de vida extraordinària i una gran diversitat cultural.»
–Res a veure amb Wall Street.
–«Res! Malgrat que a 25 quilòmetres a la rodona de Stanford hi ha les empreses més innovadores del món: Apple, Google, Intel, Cisco, HP, Facebook, etcètera, i els millors inversors de capital risc, tot això està situat en una vintena de poblets en un entorn natural al sud de San Francisco.»
–Emprenedoria, més innovació, més valor, igual a riquesa?
–«Sí. Un factor clau per a la iniciativa emprenedora és que els inversors de Silicon Valley són inversors de capital risc i aposten en projectes molt innovadors. Aquí tenim inversors, però la majoria no arrisquen massa.»
–Sens dubte.
–«Vull pensar que, a Catalunya, algun dia els inversors es començaran a adonar que s'ha d'invertir en emprenedoria i en les idees de la gent que té iniciativa. Tinc l'esperança que continuï minvant el model d'invertir en el totxo i que la gent amb diners inverteixi en els emprenedors.»
–Inverteixen doncs en idees. Ara li toca explicar la seva.
–«He creat Innovalley, una empresa que desenvolupa roba intel·ligent. La idea va sorgir veient que tots sortim al carrer amb dos elements molt diferents: la roba i un telèfon que ja és un autèntic ordinador de butxaca. Innovalley pretén fusionar aquests dos elements perquà s'ajudin mútuament i tinguem millors serveis.»
–Fusió que combina Catalunya amb Silicon Valley.
–«Sí. Fusionem tecnologies americanes amb idees i disseny de casa nostra. Aprofitem un dels nostres trets diferencials: la creativitat.»
–Per...
–«Fer jaquetes i motxilles que carreguen els mòbils i portàtils amb l'energia solar, samarretes amb logotips i missatges dinàmics, vambes amb xips de vibració que et van guiant com si fossin un GPS i tota mena de roba de moda que incorporen tecnologia sense renunciar a un bon disseny.»
– Vostè, realment, inventa.
– «Sí, és el que m'apassiona.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.