L'Estat espanyol perd 5 milions de turistes el 2009 i torna als registres del 2003

En canvi, el nombre de viatges dels espanyols a l'estranger per motius de feina augmenta un 40%

La despesa total dels turistes estrangers a l'Estat espanyol va superar l'any passat els 48.000 milions d'euros, que significa una caiguda del 6,8% respecte a l'exercici anterior. Aquest descens inferior al de les arribades s'explica perquè els turistes que van visitar l'Estat van gastar un 2,1% més, fins a superar els 920 euros de mitjana per persona. Tot i que el sector turístic va perdre un 2,1% d'afiliats a la Seguretat Social el 2009, la taxa d'atur en aquest sector està cinc punts per sota de la mitjana estatal –el 12,9% respecte del 17,9%–, mentre que un any abans la diferència tot just superava els dos punts.

El secretari d'estat de Turisme, Joan Mesquida, va destacar que el resultat del 2009 no impedirà a l'Estat continuar sent la primera destinació de vacances del món, favorit d'Europa, i, probablement, el tercer per arribades de turistes estrangers, entre dos gegants poblacionals com són els Estats Units i la Xina.

Així mateix, Mesquida va remarcar que les previsions inicials apuntaven –amb una disminució de l'11,4% en el primer trimestre– un descens superior al 10% durant el passat exercici, però la progressiva desacceleració en el ritme de caiguda ha permès finalment tancar l'any amb la citada reculada del 8,7%. Segons Mesquida, aquesta caiguda del volum de turistes estrangers a l'Estat espanyol guarda una relació directa i evident amb l'evolució de l'economia dels nostres mercats emissors, principalment europeus.

Per contra, el turisme nacional, amb un total de 174 milions de viatges –un 3,3% més que el 2008 –, va aconseguir un nou rècord històric. D'aquests desplaçaments, prop del 93% s'han realitzat dins del país, un 2,7% més, mentre que el 7% restant es va fer fora de la nostra fronteres, un 12,5% més. El gros d'aquest creixement del nombre de viatges a l'estranger es deu als desplaçaments per motius de feina, que han tingut un augment interanual del 40%.

Fitur es queda sense les grans empreses

La Fira Internacional de Turisme de Madrid notarà els efectes de la crisi en l'any que celebra el 30è aniversari. La fira, que tindrà lloc del 20 al 24 de gener, tindrà absències destacades com les de representants importants del turisme espanyol, com Iberia, Globalia i Pullmantur, així com British Airways i altres empreses importants, encara que, segons els organitzadors, el Grup Barceló, que havia anunciat que no hi seria, al final hi serà present.

Aquesta edició tindrà una superfície d'exposició de 76.000 m², que suposa un descens respecte del 87.000 m² de l'edició anterior, fonamentalment perquè per al 2010 s'han tancat els pavellons 12 i 14 que el 2009 estaven oberts. El nombre d'empreses que ja han anunciat la seva presència s'aproxima a 12.000, provinents d'entre 166 i 170 països.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.