ERC sosté que Ascó serà el candidat de l'AMAC per al magatzem de residus nuclears

La Coordinadora Anticementiri Nuclear convida tots els càrrecs electes contraris a l'MTC a comparèixer junts dissabte a Tortosa

El president d'ERC, Joan Puigcercós, participarà aquest vespre en una reunió al Perelló en què els càrrecs del partit parlaran de la candidatura d'Ascó per rebre el magatzem de residus nuclears i començaran a preparar la campanya de mobilitzacions en contra, una campanya que faran de manera coordinada amb la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC). Precisament, aquesta entitat farà dissabte una roda de premsa a Tortosa, en què ha convidat tots els càrrecs electes del territori (alcaldes, regidors, diputats, etc.) que s'oposen a la instal·lació de l'MTC al Camp de Tarragona o les Terres de l'Ebre. «Fem una crida a la mobilització social per aturar el cementiri de residus nuclears», va manifestar el president d'ERC a la Ribera d'Ebre, Josep Maria Sáez. Així, ERC convocarà una assemblea informativa a la Ribera d'Ebre per buscar suport en la lluita contra el magatzem de residus nuclears.

Tot i que l'Ajuntament d'Ascó manté silenci respecte a la seua possible candidatura, de moment no hi ha cap acord de ple favorable a l'MTC però tampoc no n'hi ha cap en contra. «Denunciem que l'Ajuntament d'Ascó vulgui presentar candidatura, perquè l'abast d'aquesta decisió no és local», va assenyalar Sáez, amb referència a les mocions contràries a l'MTC que s'han aprovat en municipis veïns com ara Flix i Móra d'Ebre, als consells comarcals de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat (entre d'altres) i al Parlament de Catalunya. «Parlem d'un magatzem que aplegarà els residus nuclears de tot l'Estat durant 60 anys; aquest no és el model de desenvolupament que volem a la Ribera d'Ebre», va apuntar el president d'ERC a la Ribera d'Ebre.

Pel que fa als possibles llocs de treball que generarà el magatzem de residus nuclears, ERC considera que són una «fal·làcia» i que l'únic que provocarà aquesta instal·lació serà un càstig a l'agricultura, el turisme i el sector de serveis. «Des de l'any 1991 fins a l'actualitat la Ribera nord ha perdut població, cosa que ens indica que l'àrea nuclear no ha provocat un creixement demogràfic», va manifestar Sáez.

Crítiques a CiU

La diputada d'ERC, Marta Cid, va recordar que el conseller d'Economia va enviar una carta al Ministeri d'Indústria en què declinava la possibilitat que l'MTC s'instal·lés a Catalunya, ja que el Parlament va aprovar una moció en aquest sentit amb els vots d'ERC, CiU i ICV. «Denunciem l'actitud de CiU perquè és contradictòria i contraproduent i posa de manifest que CiU només té una manera de fer a les Terres de l'Ebre, que és portar una granja de micos a Camarles, el suport al PHN i ara la candidatura d'Ascó per al cementiri de residus nuclears», va assenyalar Cid, que sosté també que amb el seu vot al Parlament CiU només va voler escenificar les discrepàncies entre els socis de govern. «CiU i l'alcalde d'Ascó continuen en la política d'espoliació de les Terres de l'Ebre, no creuen en les possibilitats d'aquestes comarques», va concloure la diputada d'ERC, que reclama a l'Ajuntament d'Ascó que digui amb claredat si adoptarà un acord de ple favorable a la instal·lació al municipi del magatzem de residus nuclears. Fonts de l'Ajuntament d'Ascó van assegurar ahir que, de moment, no hi ha cap convocatòria de ple per pronunciar-se sobre el magatzem de residus nuclears. Amb tot, aquest ple es podria convocar el mateix dia en què l'AMAC celebrarà l'assemblea general (el 27), que és quan farà públic quins són els municipis candidats a l'MTC, només tres dies abans que s'acabi el termini fixat pel Ministeri d'Indústria.

L'AMAC no contribuirà a «alimentar rumors»

Ò.M.J

Sobre els hipotètics candidats, o concretament sobre els números que té Ascó per acabar esdevenint candidat preferent de l'AMAC, l'associació manté que, mentre no s'hagi produït l'assemblea, no contribuirà a «alimentar» cap rumor. «Considerem que el procés de l'MTC és suficientment seriós per no frivolitzar amb suposicions i especulacions», defensa l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears, que fins i tot ha dit que fins al dia 27 només exercirà de portaveu el seu gabinet de premsa, que, naturalment, «no disposarà d'informació sobre possibles candidats». El cas, però, és que un cop Vandellòs –l'opció predilecta d'Enresa– ha negat de totes les maneres possibles qualsevol intenció de presentar-se al procés, i després que els seus principals òrgans municipals hagin rebutjat formalment fins a dues vegades la possibilitat de rebre l'MTC, és Ascó, que no ha fet aquest pas, qui s'ha convertit en el blanc de les sospites.

El que ahir va fer ERC és posar per primer cop en el punt de mira, públicament, el municipi riberenc, la candidatura del qual, en cas de confirmar-se, podria desencadenar una tempesta política en el si del tripartit. ERC i ICV ja han anunciat que seran especialment bel·ligerants amb l'MTC, i, en canvi, el delegat del govern socialista al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, l'últim cop que es va referir públicament al magatzem de residus va ser per considerar-lo una bona oportunitat de diversificació econòmica per al territori que l'acabi rebent. No pensa el mateix el seu homòleg a les Terres de l'Ebre, el republicà Lluís Salvadó.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.