La FOEG veu en la recuperació de les reserves turístiques un indicador de la remuntada de l'economia gironina

Sectors com l'automoció també alcen el cap, després d'alguns trimestres de caiguda

«És difícil fer un balanç del 2009», sosté Jordi Comas, el qual, però, no pot evitar fer una previsió «moderament optimista» del 2010. I és que, per Comas, l'augment de les reserves en els apartaments i els càmpings «marca una tendència» en el futur immediat de l'economia gironina. No es disposa, encara, d'avanços de dades de reserves en els hotels, que es podran analitzar a partir de Setmana Santa.

De l'informe econòmic del tercer trimestre es desprenen altres aspectes positius: l'increment del nombre d'hipoteques constituïdes per segon trimestre consecutiu, l'augment del nombre d'habitatges en construcció, després de nou trimestres de disminució, i el lleuger increment de la matriculació de turismes, que, en aquest cas, havia seguit una dinàmica de tretze trimestres de caiguda.

La incertesa, però, és saber si la recuperació serà progressiva o si hi pot haver una recaiguda, segons va explicar el coordinador de l'estudi, Modest Fluvià.

Per l'economista, el millor comportament d'altres països pot ser positiu «per a una economia oberta com la gironina» en què les exportacions i el sector turístic tenen un pes molt important.

Dèficit d'inversions

Però perquè la recuperació sigui completa, segons el president de la patronal, cal posar fi al «dèficit crònic d'inversió pública a la demarcació». La FOEG va fer referència a un estudi del BBVA que analitza la inversió pública entre el 1998 i el 2005 i que situa Girona com la segona demarcació de l'Estat on ha augmentat menys el capital públic per capita, només davant d'Almeria.

Concursos de creditors

El 2009 ha estat marcat, entre altres coses, per la xifra històrica de concursos de creditors. El president de la patronal gironina, Jordi Comas, reconeix que l'any ha estat dolent. «La retallada del crèdit ha deixat sense liquiditat moltes empreses», va manifestar. No obstant això, s'entreveu una llum en la foscor. «Sembla, però, que les línies de finançament ja s'han tornat a obrir i, per tant, es preveu que aquest 2010 no hi haurà tants concursos de creditors d'empreses», assenyala Comas, pel qual els períodes més crítics en aquest sentit han estat el primer i el darrer semestre del 2009. «I ha afectat les empreses que tenien una posició més feble», hi afegeix.

Optimisme a l'automoció

El vicepresident de la FOEG i president de Corve, patronal del sector de l'automoció, Ernest Plana, considera que les perspectives per al 2010 són optimistes però supeditades al pla 2000E d'ajuts estatals per a l'adquisició de vehicles nous. «Ha augmentat la venda de turismes, no en el cas dels vehicles industrials. Però ens anima veure que la gent torna a venir als concessionaris a interessar-se per les nostres ofertes», afirma. Els particulars han recuperat la confiança en aquest sentit, però –tal com continua explicant Plana– no passa el mateix amb les empreses, que continuen sense comprar vehicles. Els que han mantingut la feina durant el 2009 han estat els tallers de reparació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.