SERGI SALADIÉ

PORTAVEU DE LA COORDINADORA ANTICEMENTIRI NUCLEAR DE CATALUNYA (CANC)

«El procés vulnera els drets bàsics dels ciutadans»

–Esteu en contra de l'MTC a Catalunya. També com a solució als residus nuclears?
–«Avui no hi ha cap solució tecnològica als residus. Traslladem el problema d'un lloc a un altre. Enresa ha de gestionar els residus per llei i les elèctriques li diuen que els solucioni el problema dels acumulats en piscines concebudes per a 25 o 30 anys de vida de disseny de les centrals. Estem en contra de l'MTC en el moment actual, sense calendari de tancament de les centrals. Si els residus no tenen solució, primer hem d'evitar fer encara més gros aquest problema, i després ja veurem com gestionem els residus generats. El que fa la indústria nuclear és dir: ‘ja trobarem la solució.' Als anys vuitanta els residus els tiraven a les fosses atlàntiques, fins que van veure que els bidons s'obrien i emetien radioactivitat.»
–A l'MTC hi aniran els residus generats per les centrals actuals durant 40 anys d'activitat. Per tant, això permet fer una previsió estable.
–«Però els 40 anys no estan pactats. És fruit d'una decisió política. No és fruit d'un consens, que podríem acceptar encara que no ens agradés. Ara pot entrar el PP i canviar-ho. També es parla de 60 anys per a l'MTC. Però un cop tinguin un lloc per ficar els residus, tothom sap que els hi aniran acumulant.»
–El projecte de l'MTC inclou un centre tecnològic que pot aportar el seu granet per trobar una solució als residus.
–«Això és un dels caramels, que quedarà reduït a un Power Point. Ja hi ha centres d'investigació en aquest sentit i es poden potenciar tant com es vulgui.»
–Quin risc té l'MTC?
–«El risc és menor que el d'una central perquè no s'hi pot produir una explosió. Però de la mateixa manera que no hi ha estudis que determinin bé els efectes de l'energia nuclear en l'entorn, per una qüestió de prudència no podem avaluar si l'MTC és de fiar. Amb tot, la nostra oposició recau en un punt de vista socioeconòmic: després de 20 o 30 anys de conviure amb centrals nuclears, això no ha revertit econòmicament en els territoris ni hi ha aportat cap valor econòmic afegit. La Ribera d'Ebre és de les comarques amb el PIB per capita més alt de Catalunya, però a la cua pel que fa a renda familiar bruta disponible. De fet, l'AMAC ho reconeix. Per això demana nous plans de compensació amb vista al tancament de les centrals. Ascó, des que té nuclears, perd divuit habitants per any de mitjana.»
–En quin cas la CANC acceptaria que hi ha un consens territorial per rebre l'MTC?
–«No té sentit parlar-hi, perquè l'Estat no ha fet cap proposta. Nosaltres pensem que s'haurien pogut fer consultes en un àmbit com a mínim comarcal.»
–Quins indicis hi ha que Ascó serà el candidat de l'AMAC i fins a quin punt això pot produir un conflicte?
–«L'alcalde mateix sempre ha dit que si complia els requisits es presentaria. I a Ascó i al seu entorn no s'han aprovat tantes mocions contra l'MTC com a la resta del territori. Per part nostra, intentarem transmetre que el procés de selecció vulnera els drets bàsics dels ciutadans, perquè no respecta la posició majoritària del territori. Si es concreta una candidatura catalana i la gent veu les orelles al llop, és probable que es pugui produir una crispació social i un conflicte territorial seriós.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.