Es reactiva l'interès d'Ikea per trobar uns terrenys a la demarcació on instal·lar-se

Una zona entre Salt i Vilablareix, davant l'Espai Gironès, i la zona sud de la Jonquera són emplaçaments que estan sobre la taula

Ikea busca que els terrenys on construeixi les seves instal·lacions compleixin dos requisits indispensables: tenir un accés proper a l'autopista i que la instal·lació sigui visible des d'aquesta via. Un altre dels punts bàsics de la filosofia de la multinacional és que tothom tingui una botiga com a màxim a una hora de casa. Basant-se en aquestes característiques, ja s'han iniciat contactes amb propietaris de diversos punts de la demarcació, especialment de la zona de les comarques del Gironès i de l'Alt Empordà.

Salt i Vilablareix.

L'Espai Gironès s'ha convertit en un gran pol d'atracció comercial i, òbviament, Ikea s'ha interessat per aquesta zona. Segons ha pogut saber aquest diari, estudia la possibilitat d'instal·lar-se en uns terrenys que hi ha just davant del centre comercial i a tocar de l'autopista. Són unes finques privades –unes d'un particular i l'altra en mans d'una entitat bancària– que formen part dels termes municipals de Salt i Vilablareix. Els ajuntaments dels dos municipis tenen constància d'aquest interès i veurien amb bons ulls l'arribada de la multinacional sueca.

No obstant, es presenten un parell d'obstacles. El primer, i menys important, és que els terrenys no estan qualificats com a urbanitzables. I, el segon, i que podria comportar més problemes, és la recent aprovació per part del govern català de la nova llei de comerç, fruit de la transposició de la directiva de serveis de la Unió Europa a la normativa catalana. Segons aquesta nova llei, les futures superfícies comercials s'han de situar dins de la trama urbana consolidada –és a dir, s'impedeix les grans zones comercials als afores de la ciutat–. I hi ha el dubte de si aquesta zona compleix els requisits de la nova normativa.

La Jonquera.

Ikea manté contactes amb propietaris de terrenys de la zona sud del municipi, just on l'empresari Antoni Escudero té llum verd per construir-hi un centre comercial de botigues outlet. Segons ha pogut saber aquest diari, els terrenys compleixen els requisits urbanístics necessaris i estan a tocar de l'autopista, tal com vol Ikea. I, a més, tenen el valor afegit d'estar situats prop de la frontera. I és que Ikea sempre ha valorat la possibilitat d'instal·lar-se a l'Alt Empordà per així poder atraure també consumidors de l'Estat francès. En aquest cas, però, tampoc es té clar si la nova llei de comerç pot posar entrebancs a l'operació.

Ikea, però, no demostra tenir gaire pressa per prendre una decisió. I és possible que la seva decisió no s'acoti només a aquestes dues possibilitats, tot i que són les dues per les quals ha mostrat un interès més gran. En cap cas, però, hi ha cap document de principi d'acord. Però l'arribada d'Ikea es preveu a mitjà termini.

Ampliacions de l'Hipercor i l'Espai Gironès

Pel que fa a superfícies comercials, s'està pendent de dos altres projectes. Un és la polèmica ampliació de l'Hipercor de Girona, que farà que pugui créixer 7.500 metres quadrats amb un nou hipermercat ocupant la plaça Salvador Dalí. El projecte d'obres encara no ha estat aprovat pel consistori, però l'empresa i l'equip de govern han analitzat sectorialment els canvis que suposarà la nova edificació. D'altra banda, l'Espai Gironès de Salt té permís per ampliar 5.000 metres quadrats la zona comercial –que arribarà a tenir-ne un total de gairebé 19.000– per tal de redistribuir l'espai actual. El projecte encara no s'ha iniciat però la intenció és tirar-lo endavant.

Llei d'equipaments comercials

A finals de l'any passat, el govern català va aprovar el decret llei d'ordenació d'equipaments comercials per adaptar-se a la directiva de serveis de la Unió Europea –l'anomenada directiva Bolkestein–. L'objectiu de la nova llei catalana és preservar un model comercial urbà de proximitat, acotant la implantació de noves superfícies a la trama urbana consolidada. No hi haurà, doncs, la possibilitat de construir centres comercials als afores de les ciutats. Amb el decret llei, els ajuntaments podran autoritzar la implantació d'establiments fins a 1.300 metres quadrats a partir de procediments simplificats. En el cas de comerços de 1.300 a 2.500 metres quadrats, serà la Generalitat qui en controlarà la implantació, mitjançant una declaració responsable. A partir de 2.500 metres quadrats, caldrà una llicència comercial de la Generalitat. És més que segur que Ikea busca obrir una botiga que superi aquesta darrera superfície. Serà, per tant, el govern de la Generalitat el que, en darrer terme, haurà de donar llum verd a l'emplaçament que triï la multinacional sueca.

«Són nous llocs de treball»

Els alcaldes dels municipis on Ikea ha mostrat interès per instal·lar-se veuen amb molt bons ulls la possible arribada de la multinacional sueca. «Ikea és una locomotora que genera molta activitat comercial. Qui no voldria la seva arribada!», reconeix l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda (PSC). Considera que l'empresa és «un símbol de qualitat» i elogia la seva filosofia. «I obrir una botiga d'aquestes característiques suposa la creació de nous llocs de treball i això sempre és molt important», conclou l'alcaldessa. Una reflexió que comparteix l'alcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas (CiU). «Juntament amb el centre comercial outlet, Ikea pot representar un revulsiu per al comerç del nostre municipi», va manifestar. Al seu parer, si la multinacional decidís triar la Jonquera per establir-se, no hi hauria un perjudici per al comerç local ja que la botiga estaria encarada principalment al públic francès. Fonts de l'Ajuntament de Vilablareix també han manifestat que rebrien amb els braços oberts la multinacional, perquè és un referent i per l'activitat que genera al seu voltant.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.