El PIB turístic va caure un 5,6% el 2009 en generar-se 6.380 milions d'euros menys que el 2008

Segons Exceltur, el sector té problemes pendents de competitivitat estructural

El turisme espanyol va ser objecte el 2009 dels efectes de la crisi amb més intensitat que el conjunt de l'economia de l'Estat, amb una caiguda del 5,6 per cent del PIB turístic, cosa que suposa una pèrdua de 6.380 milions d'euros respecte al 2008, segons va informar ahir Exceltur.

D'aquesta manera, per novè any consecutiu el turisme no participa al creixement de l'economia de l'Estat, que en el seu conjunt va tancar l'exercici amb una reculada del 3,7%, i tampoc ho farà en el 2010. Exceltur preveu un descens del 0,9% en l'activitat del sector per a finals d'aquest any, al costat d'una contracció del 0,5% del conjunt de l'economia espanyola, que vaticinen els analistes.

El 2009 es van perdre 51.000 ocupacions en el sector turístic, xifra que podrà augmentar aquest any com a conseqüència de les polítiques d'ajustament de capacitats, contenció de costos i guany en eficiència en les operacions que les empreses apliquen des del 2008.

La caiguda de resultats del 2009, que s'afegeix a la que ja es va experimentar a partir de la segona meitat del 2008, és un reflex de «l'existència de problemes pendents de competitivitat estructural que van més enllà dels efectes conjunturals de la crisi, va assenyalar el vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda.

Les empreses turístiques espanyoles van experimentar el 2009 una dràstica reducció dels seus marges i els seus beneficis, especialment les agències de viatges i els hotels urbans, mentre que les companyies del transport ferroviari, les grans empreses de lloguer de cotxes, les estacions d'esquí i els museus van aguantar millor la crisi. Els beneficis van caure de manera generalitzada més del 10%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.