La facturació de l'hostaleria ha baixat entre un 10 i un 30% al conjunt de les comarques gironines

Tot i que la xifra de visitants es manté força estable, s'ha reduït la despesa

Els visitants continuen omplint les zones turístiques, però la despesa en general ha baixat. Les ofertes també proliferen més que mai al sector hostaler i això ha fet disminuir els ingressos. Aquesta és la radiografia de la situació que en fan les associacions d'hostaleria. «Calculem que l'any passat la facturació dels bars i restaurants va baixar aproximadament el 20% i dels hotels entre el 12 i el 14%», va indicar el gerent de l'associació Costa Brava Centre, Martí Sabrià. Es desconeix quants establiments han tancat per aquesta situació. «Ho sabrem quan arribi Setmana Santa, ja que molts no estan en servei fora de temporada», destaca Sabrià. El president de l'associació d'hostaleria de l'Alt Empordà, Lluís Fernández, reafirma el descens de facturació que afecta el sector. «Calculem que se situa en una mitjana d'un 20%», remarca. Fernández manté que «la xifra de visitants és força semblant, però es redueix la despesa». «Moltes persones canvien els plats que demanaven habitualment als restaurants per altres de més barats», especifica. A Lloret, el president del gremi d'hostaleria de Lloret, Enric Dotras, situa la baixada de facturació en aproximadament el 10%.

A les zones de muntanya, també han disminuït els ingressos. El president de l'associació d'hostaleria del Ripollès, Ramon Turrats, destaca que «la despesa mitjana per persona ha baixat». Turrats xifra el descens de facturació entre un 10 i un 30% i coincideix amb el president de l'associació d'hostaleria de l'Alt Empordà a afirmar que la xifra de visitants es manté força estable, però el consum ha baixat i hi ha cada cop més ofertes per atraure clients.

Reduccions de plantilla

El descens de la facturació al sector ha afectat les plantilles dels establiments. Es desconeix la xifra de disminució, però es destaca que si els establiments estan afectats per un descens de facturació, aquesta situació repercuteix en el conjunt dels llocs de treball. El president de l'Associació d'Hostaleria de Girona i Radial, Xavier Nicolazzi, ja va alertar dilluns, en un acte a l'hotel Ultònia de Girona, del descens d'un 30% de mitjana de la facturació del sector de l'hostaleria de la ciutat i ho va atribuir també a un increment d'oferta. Nicolazzi va alertar de les reduccions de plantilla per la disminució de facturació i va demanar més suport a les administracions per al sector. Segons va destacar, cal tenir en compte que les pimes i microempreses del sector turístic generen l'11% del PIB a Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.