Ikea prioritza Sabadell pel 2012 i després obrirà quatre centres més a Catalunya, un a Girona

No nega que Salt i la Jonquera són emplaçaments en estudi

Les comarques gironines es mantenen com a punt estratègic per a Ikea, especialitzada en la venda de mobles de baix cost. Fonts de la multinacional sueca afirmen que tenen per norma no donar detalls sobre noves obertures d'establiments fins que l'operació no està totalment tancada. Però no amaguen que les comarques gironines estan incloses en el projecte d'expansió de la companyia.

En concret, asseguren que ara mateix la seva prioritat és establir-se a Sabadell el 2012. «Per un altre costat, Ikea preveu l'obertura de dos establiments més a l'àrea metropolitana de Barcelona, així com un a Girona i un altre a Tarragona», asseguren en un comunicat. Per a aquests darrers quatre projectes, però, no hi ha encara un emplaçament tancat.

Segons ha pogut saber aquest diari, però, Ikea negocia amb propietaris particulars de terrenys en diferents municipis. Per un costat, ha mostrat interès per uns terrenys a cavall dels municipis de Salt i Vilablareix, just davant l'Espai Gironès i a tocar de l'autopista. Són dues finques privades –una d'un particular i l'altra en mans d'una entitat bancària–.

Per un altre costat, aquest diari també té constància dels contactes que ha mantingut la multinacional sueca amb propietaris de terrenys de la zona sud de la Jonquera, també prop de l'autopista i just on l'empresari empordanès Antoni Escudero té llum verd per construir un centre comercial de botigues outlet.

Prop de l'autopista

Ikea busca que els terrenys on construeixi les seves instal·lacions compleixin dos requisits indispensables: tenir un accés bastant directe a l'autopista i que la instal·lació sigui visible des d'aquesta via. Un altre dels punts bàsics de la filosofia de la multinacional és que tothom tingui una botiga com a màxim a una hora de casa. Basant-se en aquestes característiques, ja s'han iniciat contactes amb propietaris de diversos punts de la demarcació, especialment de la zona de les comarques del Gironès i de l'Alt Empordà.

«Restarà vendes però no enfonsarà»

L'arribada d'Ikea a les comarques gironines és una possibilitat que fa temps que està sobre la taula. Tot i això, el gremi de comerciants de mobles de Girona es mostra tranquil. Fonts d'aquest gremi expliquen que «Ikea restarà vendes, però no enfonsarà». I és que la majoria de professionals del sector basen la seva activitat en el moble a mida i no tant en productes de baix cost. Per tant, consideren que l'arribada de la multinacional sueca afectarà més aquelles cadenes de mobles amb característiques similars a Ikea que no pas els altres comerciants del sector. Al contrari, destaquen el poder que té aquesta companyia per atraure visitants, fet que pot acabar repercutint de manera positiva en la resta de botigues que es dediquen també a la venda de mobles.

Una posició que comparteixen les associacions de comerciants de Girona, Salt i la Jonquera. Tot i reconèixer la competència que representa l'obertura de tota gran superfície, creuen que Ikea pot acabar representant un motor d'activitat. Així mateix ho manifesten els ajuntaments dels municipis on la companyia s'ha interessat per establir-se. Destaquen, sobretot, la repercussió que pot tenir en els seus municipis pel que fa a la creació de nous llocs de treball.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.