Els pagesos denuncien que la política de preus de les àrees comercials arruïnarà el sector

Alerten que el consumidor paga un 800% més pel producte

Una vintena de tractors provinents de la pagesia de l'Alt Maresme i una trentena de pagesos d'arreu de la comarca es van aplegar ahir en una mobilització pacífica davant el Carrefour de Santa Susanna. Aixoplugats pel sindicat Unió de Pagesos van repartir fullets entre els clients de l'hipermercat en què s'explicava una situació que consideren «ruïnosa» per a un sector especialment afectat per la crisi. El portaveu del sindicat, Pep Riera, va recordar que tan sols tres grans cadenes de supermercats –Carrefour, Eroski i Mercadona– controlen més d'un 50% de la distribució al detall a Catalunya. «Aquesta situació provoca una posició de domini de les grans àrees respecte als productors, que imposen uns preus molt baixos que, d'altra banda, es transformen en preus abusius per als clients», apunta. En aquest sentit, s'afirma que en determinats productes hi ha una diferència que arriba al 800% entre el preu pagat al pagès i el preu que paga l'usuari.

Per Pep Riera és bàsic que la ciutadania sàpiga com es comporten aquestes companyies perquè «no tan sols paguen una misèria a qui treballa la terra, sinó que els cobren una quantitat denunciable per un producte que ells no han valorat de manera justa». D'altra banda, el sindicat també alerta que s'han detectat incompliments importants a l'hora d'especificar tota la informació relativa a productes d'horta i fruites. «Hem de ser capaços d'articular sindicalment una estructura de defensa contra aquests abusos i exigir a les administracions de pes que es compleixi la legalitat vigent», va comentar el portaveu d'Unió de Pagesos, que va recordar als convocats que la mobilització, convocada en altres punts de Catalunya, «és una inversió en el futur del sector».

Reunió a Òrrius

Pep Riera va convidar els pagesos assistents a participar en una jornada de reflexió que es farà un dissabte de febrer a la masia de Can Fulló d'Òrrius. «Serà una trobada dels representants de la pagesia del Maresme per debatre el seu present i, sobretot, el seu futur», va concloure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.