La caiguda del consum afecta tota la distribució menys les grans cadenes

Les vendes del comerç minorista van registrar el 2009 un descens interanual del 4,6% a Catalunya

Segons l'INE, la disminució anual de vendes a Catalunya, si s'exclouen les estacions de servei, és del 3,4% (del -4,2% a l'Estat).

Per formes de distribució, les grans superfícies, que són els locals amb més de 2.500 metres quadrats, van registrar un descens de vendes a l'Estat del 4,3%, respecte al 2008, una caiguda que va ser més notable en els productes d'alimentació (-7,5%) que en els no alimentaris (-2,4%). Malgrat això, van ser les petites cadenes i les unilocalitzades les que l'any passat van tenir la caiguda més gran, del 5,8% respecte al 2008, mentre que a les estacions de servei les vendes van baixar un 4,9%. Pel que fa al desembre, set comunitats van incrementar les seves vendes minoristes respecte al mateix mes del 2008, amb Castella i Lleó en primer lloc amb un augment del 2,5%.

Respecte a les contractacions de treballadors, van baixar un 4% en el conjunt de l'any, amb una caiguda que va afectar tota la distribució, especialment les grans superfícies, amb descensos del 8,3%.

D'altra banda, el secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, va afirmar ahir que el balanç d'aquestes rebaixes d'hivern és molt positiu. Malgrat que no ha acabat la temporada, Fraile estima que els comerços han venut entre un 15% i un 20% més de productes que en el mateix període del 2009. El resultat ha superat les expectatives dels comerciants, segons Fraile, ja que la situació no es presentava gaire bona i s'ha venut més del que s'esperava.

Nova llei amb el rebuig de l'oposició

El ple del Parlament va convalidar ahir el decret llei d'ordenació d'equipaments comercials, que adapta la normativa comercial a la directiva europea Bolkenstein, limitant les superfícies comercials dins de les trames urbanes i donant la capacitat als ajuntaments per autoritzar centres comercials de fins a 1.300m². El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va afirmar ahir que amb la llei es garanteix «el model català de comerç urbà» i segons el diputat d'Esquerra Alfons Quera «el decret llei disposa del consens de la majoria del sector». La Confederació de Comerç de Catalunya, però, tem que la nova llei provoqui la desaparició del petit establiment urbà.

El decret llei, però ha topat amb l'oposició, que no li ha donat suport i ahir va demanar que es tramités per projecte de llei. CiU es va mostrar obertament en contra d'aquest decret llei. El diputat Carles Pellicer va denunciar que s'ha fet «de pressa i corrents» i «trencant el consens». CiU va acusar ERC d'haver-se «plegat a les exigències» del PSC, que vol «barra lliure» en matèria comercial.

Per la seva banda, el diputat del PP Rafael Luna va denunciar que no s'ha portat un projecte de llei al Parlament perquè «no hi ha hagut voluntat de consens» i el va qualificar de «nyap».

D'altra banda, la patronal Pimec ha valorat positivament l'aprovació de la nova llei, encara que ha lamentat que la normativa permeti que les grans superfícies, puguin instal·lar-se en municipis de més de 5.000 habitants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.