CCOO i la UGT demanen a Zapatero que posposi la reforma laboral

Els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i de la UGT, Cándido Méndez, han demanat al govern espanyol que avui, després de la reunió del Consell de Ministres, no presenti la proposta de reforma del mercat laboral i l'han advertit que, en el cas que no accedeixi a la seva demanda, «calculi molt» el que vol plantejar. Aquest avís dels dirigents sindicals es va produir abans-d'ahir durant la reunió que van mantenir amb el cap de gabinet del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a La Moncloa. Tot i això, fonts de l'executiu estatal van confirmar ahir a la tarda que mantindran la reforma laboral, tal com estava previst inicialment.

La petició d'ajornament de la presentació de la reforma laboral la va fer Méndez en l'entrevista a La Moncloa, i va transmetre al representant de l'executiu socialista que, si no era possible el retard, tingués en compte el que volia proposar per no perjudicar el diàleg social tripartit (govern, sindicats i patronal CEOE-CEPYME). Méndez avisa el govern del PSOE que «no pretengui compensar els errors dels últims dies» amb una «altra proposta que generi polèmica».

Amb aquestes paraules es referia a l'«alarma absolutament injustificada» generada dimecres per l'executiu, quan en l'actualització del programa d'estabilitat per al 2009-2013 enviat a Brussel·les va proposar que s'augmentés en 10 anys (fins als 25) el període que s'ha de tenir en compte per calcular la quantia de les pensions. A causa del rebuig de la proposta entre els grups parlamentaris i els sindicats, el Ministeri d'Economia va enviar una correcció on explicava que no es tractava d'una proposta concreta, sinó d'un exemple. Per Méndez aquests plantejaments «són injustos i traslladen un missatge d'incertesa a la ciutadania sobre el futur del sistema de pensions espanyol que no es corresponen amb la realitat», ja que la despesa en les pensions «no és el problema».

Avís de mobilitzacions

Fernández Toxo va anunciar ahir que hi haurà mobilitzacions a tot l'Estat espanyol la setmana del 22 al 26 de febrer, contra la proposta d'augmentar l'edat de la jubilació als 67 anys, per reivindicar «el dret a viure la jubilació», encara que el líder de CCOO va descartar, de moment, la possibilitat de fer una vaga general perquè encara no ho han estudiat. Toxo va fer aquest avís després de l'assemblea de delegats sindicals d'ahir, a la qual van assistir milers de treballadors i representants de CCOO.

Toxo va explicar que les mobilitzacions seran convocades conjuntament amb la UGT, sindicat amb el qual la «sintonia és plena», i amb qui tancarà pròximament la data d'aquestes manifestacions, en les quals els treballadors i ciutadans diran «‘No a la retallada de la protecció social'» i «‘No al retard de l'edat de jubilació'». El dirigent sindical també va criticar la manera del govern espanyol de «conduir un assumpte de tanta envergadura com és el futur de les pensions» i va afegir que «si Rodríguez Zapatero es vol continuar fent l'harakiri, si és el seu desig, serà la seva voluntat».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.