Els municipis es mostren esperançats amb els nous plans d'ocupació local de l'any 2010

L'objectiu és crear 25.000 contractes de treball per a desocupats sense subsidi

Els nous plans d'ocupació local per aquest any aniran adreçats a les persones aturades que no reben subsidi i també a les que estan a punt d'esgotar-lo. L'executiu que encapçala José Montilla, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) van signar el dimecres passat un acord per posar en marxa aquesta mesura, batejada amb el nom de pla Montilla perquè l'ha impulsada el mateix President, que pretén reduir el problema de l'atur a Catalunya, que durant el mes de gener ha tornat a pujar: ja afecta gairebé 584.000 persones.

Els projectes que els ajuntaments podran presentar a partir del mes vinent hauran d'estar relacionats o bé amb la construcció –rehabilitació d'edificis- o bé amb els «sectors emergents» com ara les energies renovables, l'eficiència i l'estalvi energètic i les tecnologies de la informació. El president de l'AMC, Salvador Esteve, ha explicat que aquesta mesura, tot i que «no resoldrà el problema de l'atur», permetrà contribuir a pal·liar-lo, i ha destacat que els ajuntaments poden fer un bon servei per assegurar l'èxit d'aquests plans. El president de la FMC, Manuel Bustos, va destacar, el dia de la signatura de l'acord, que els municipis estan compromesos amb l'ocupació, i va afegir que «cal ambició col·lectiva per superar aquesta situació».

Formació

Els 25.000 nous contractes de treball que es preveuen crear tindran una durada de sis mesos, i els beneficiaris hauran de dedicar un 30% de la jornada laboral a la formació. Precisament els treballadors desocupats que han participat en programes formatius tindran preferència a l'hora d'optar als nous llocs de treball. També els joves de fins a 30 anys amb un nivell formatiu mitjà, i els treballadors amb discapacitat o en risc d'exclusió social tindran més opcions per accedir a aquests contractes. El govern preveu que els beneficiaris dels plans comencin a treballar a finals del mes de juny. El president de l'ACM, Salvador Esteve, ha explicat que de moment no està previst que es puguin consolidar alguns d'aquests nous llocs de treball.


LES OPINIONS

MANUEL BUSTOS
president de la federació de municipis de catalunya
«Cal ambició col·lectiva per superar aquesta situació. Treballem per retornar l'estabilitat econòmica als desocupats»
SALVADOR ESTEVE
president de l'associació catalana de municipis i comarques
«Aquests plans ajudaran a millorar la situació i els ajuntaments poden fer un bon servei, perquè són l'administració més propera»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.