Els pagesos del Penedès es mobilitzaran perquè l'Incavi aturi l'agonia del sector del vi

Reclamen que la Generalitat apliqui el pla sectorial «que ara tenen al calaix»

El sector espera des del 2005 que l'Incavi desenvolupi el pla sectorial de la vinya i del vi sense èxit. Diuen que cal una acció decidida per frenar «les conductes que porten a l'oligopoli i l'abús de domini dels grans distribuïdors» i una regulació del sector que «permeti que treballar la terra sigui viable i evitar per exemple que el cost de l'ampolla i l'etiquetatge sigui major fins i tot que el producte que conté». La membre de la Comissió Permanent de la Unió de Pagesos, Maria Rovira; el coordinador comarcal de l'Alt Penedès, Josep-Joan Saumell, i el responsable de la vinya i el vi de l'Alt Penedès, Josep Marrugat, van presentar ahir la campanya de mobilitzacions que farà el sindicat agrari per denunciar la situació i per reclamar que l'administració posi fre d'una vegada a la situació agònica que viu el sector primari a Catalunya.

Marrugat va explicar que aquest any el sector de la vinya ha vist com les pèrdues «s'han incrementat un 7 o 8%» i que des de fa set anys les pèrdues del sector s'acosten al 43% que ha registrat el sindicat arreu de Catalunya. Marrugat explicava que en la verema passada es va pagar el quilo de raïm entre 15 i 20 cèntims quan el seu cost de producció és més del doble. El responsable del sector de la vinya i del vi explicava que la tendència a la baixa no només ha afectat el vi, sinó que ha arrossegat el cava tot i que la producció està més equilibrada, i que s'han començat a aplicar polítiques de venda dels distribuïdors que «no són lògiques com ara vendre vins d'1 i 2 euros amb l'etiqueta de la DO».

El sindicat ha convocat dimarts que ve la pagesia i les empreses que depenen del sector a l'assemblea informativa que es farà a l'Àgora de Vilafranca, a partir de les vuit del vespre, i a tothom que vulgui assistir a la manifestació del proper dia 29 de febrer a dos quarts de deu del matí a l'estació d'autobusos de Vilafranca. La manifestació començarà a les 11 del matí a la plaça de Catalunya. El sindicat, que ja ha començat accions davant els grans distribuïdors com Eroski, Carrefour o Mercadona, demanen que l'administració posi fi «als pactes tàcits» de les empreses agroalimentàries, que es facin les inspeccions reglamentàries per complir les normatives i que es posin en marxa accions transitòries per resoldre la situació insostenible del sector productiu. «Ens hi juguem el futur de la pagesia catalana», deia Rovira.

Augmenta el bric

La crisi econòmica està afectant el sector del vi més del que es creia. Segons va explicar Marrugat ahir, «el volum de venda de vi de baixa qualitat que es ven en bric ha augmentat d'un 15 a un 20% i el de la DO ha baixat». El responsable del sector de la vinya i el vi va explicar que a més d'aquest canvi de tendència en la compra dels consumidors cal afegir diverses pràctiques que no ajuden a mantenir la imatge de qualitat del sector que es dedica a la DO Penedès. Marrugat va explicar que s'espera que la propera verema porti una bona collita i va celebrar el volum de pluja que ha caigut durant aquest hivern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.