L'Adicae denuncia 22 entitats bancàries per la «clàusula sòl»

La considera una pràctica escandalosa i estesa que pot estar afectant un milió de famílies

Les entitats financeres demandades són BBVA, Banco Castilla, Banco Galicia, Banco Pastor, Banco Popular, Banc Sabadell i Banco Vasconia, i entre les caixes figuren Caixa Catalunya, Caixa Girona, Caixa Penedès, Caixa Sabadell, Caixa Tarragona, Caixa Nova, Caja España, Caja Extremadura, Caja Inmaculada, Cajamar, Caja Rural de Aragón, Caja Duero, Caja San Fernando i Caja Segovia.

El president de l'Adicae, Manuel Pardos, va fer pública la demanda ahir en una roda de premsa, en què es va donar a conèixer el dossier elaborat sobre el cas, en el qual s'afirma que la «clàusula sòl» «és una escandalosa i estesa pràctica de les entitats financeres, que volen fer pagar la crisi als consumidors més endeutats». Pardos va afegir-hi que la demanda –que es va presentar als jutjats d'instrucció de Madrid- és la primera d'aquestes característiques que es presenta a tot l'Estat, i va qualificar la «clàusula sòl» d'injusta, ja que no permet als clients de les hipoteques beneficiar-se de la rebaixa dels tipus d'interès.

Pardos també va explicar que aquest és un procés judicial llarg i que, per tant, la millor solució seria que les entitats arribessin a un acord amb els afectats. Per últim, el president de l'Adicae va elogiar alguns bancs com el BBVA que «s'han fet enrere» en alguns casos, tot i que no de manera generalitzada amb tots els seus clients.

D'altra banda, Adicae va fer una crida a les entitats financeres que operen a l'Estat perquè diguin si apliquen aquest tipus de clàusula, i, en cas afirmatiu, que deixin de fer-ho.

L'arrodoniment, a l'alça

El procés judicial, com va pronosticar Pardos, pot ser llarg, i hi ha hagut altres precedents, com és el cas de les clàusules d'arrodoniment. El 2001 un jutjat de Madrid va obligar Caja Madrid a no arrodonir a l'alça el tipus d'interès de les hipoteques i des de llavors, el degoteig de denúncies i sentències contra aquestes clàusules ha estat constant. Entre aquestes sentències, el juny del 2005, un jutjat de Barcelona va dictaminar que Caixa de Tarragona havia de retornar les quantitats cobrades a 15.000 clients. Les organitzacions de consumidors han denunciat en diverses ocasions l'arrodoniment com a clàusula abusiva, i l'any 2006, la comissió de Sanitat i Consum del Senat va decidir incloure en el projecte de llei de millora de la protecció dels consumidors la proposta de l'Entesa Catalana per evitar l'arrodoniment en el càlcul de les quotes.

Creix el saldo hipotecari

El mercat hipotecari estatal va créixer el desembre l'1% en comparació interanual, així que el saldo total d'aquests crèdits va arribar a 1,099 bilions d'euros, segons va informar ahir l'associació hipotecària espanyola (AHE). Aquest increment, que va ser de 10.623 milions d'euros en xifres absolutes, representa una lleugera recuperació després de tres mesos consecutius creixent per sota de l'1%, tot i que segueix sent un ritme molt lent si es compara amb el 4% de fa un any. Per tipus d'entitats, les caixes van ser les que tenien concedits més hipoteques, amb 599.213 milions d'euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.