Unes 800 persones es manifesten a Girona per dir «no» a la jubilació als 67 anys

Els sindicats CCOO i UGT afirmen que es tracta d'«un toc d'avís» a l'Estat, al qual exigeixen que es faci enrere en la mesura

Els manifestants es van reunir, a les sis de la tarda, a la plaça Independència. «No als 67 anys ni de conya!», «rectificar és de savis» o «ja hem treballat prou» eren alguns dels clams que es podien llegir a les pancartes. Poques vegades s'han organitzat manifestacions de manera descentralitzada, en diversos punts de l'Estat, quan es tracta d'un tema d'abast general com aquest. Però, tal com va explicar Dolors Bassa, secretària general de la UGT a les comarques gironines, aquest cop els sindicats han volgut fer l'excepció perquè creuen que acostant-se al territori la gent pot entendre millor la seva reivindicació. Bartomeu Compte, secretari general de CCOO a les comarques gironines, va alertar que «es tracta d'un avís» i que no permetran de cap manera que la proposta del govern estatal tiri endavant.

La comitiva va recórrer el carrer Santa Clara, el Pont de Pedra i va acabar a la plaça del Vi, on els dos secretaris generals van fer públiques les reivindicacions dels sindicats. Entre els manifestants hi havia membres d'ERC, com el diputat Pere Vigo; d'ICV-EUiA, com el tinent alcalde de Girona, Joan Olòriz; d'Unió de Pagesos, i una bona representació d'IAC (Intersindical Alternativa de Catalunya), entre altres.

Pocs crits reivindicatius i un recorregut curt, però, pels sindicats, l'objectiu s'havia acomplert: fer sentir la veu d'oposició i arribar a la ciutadania.

A Catalunya, la protesta més multitudinària va ser la de Barcelona, que va congregar unes 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, malgrat que els sindicats van elevar la xifra de participació fins als 50.000 assistents. A Tarragona, la protesta va reunir a unes 1.400 persones, i a Lleida, un miler.

LES FRASES

BARTOMEU COMPTE
secretari general de cc00 a les comarques gironines
«És una mala jugada, injusta i maliciosa i feta de cara a la galeria europea»
«No permetrem que es traslladi a la societat que la Seguretat Social és feble quan és solvent a mitjà i llarg termini»
DOLORS BASSA
secretària general de l'ugt a les comarques gironines
«Quin paleta aguantarà als 67 anys dalt d'una bastida? Quin cambrer? Qui de cadascú de nosaltres?»
«Hem aguantat una injecció de diners a la banca que no han arribat a la societat i l'augment de l'atur. Però això no ho aguantarem»

«Treballar més per cobrar menys»

Els sindicats ho tenen clar: allargar la jubilació i el període per calcular la base de cotització de 15 a 25 anys representa treballar dos anys més i cobrar menys. La demarcació de Girona té una de les pensions mitjanes més baixes de l'Estat (al voltant dels 700 euros) i, segons els sindicats, la mesura de l'Estat suposarà una retallada del 25%. «I com volen que visquem dignament!», reivindiquen. Aquesta retallada pot suposar un estalvi d'uns 15.000 euros a l'Estat. «Però no diuen que el frau fiscal representa una pèrdua de 48.000 milions. Ataquem el frau fiscal i no els treballadors», va dir ahir Bassa (UGT). Per la seva part, Compte (CCOO) va proposar una reforma fiscal: «Perquè el futur de les pensions i de la Seguretat Social s'ha de debatre des de l'apartat dels ingressos i no de les despeses. I l'Estat espanyol és dels que menys impostos recapten de la Unió Europea.» Ambdós sindicats afirmen que el futur de la Seguretat Social està garantit a mitjà i llarg termini, «que la caixa és plena» i que hi ha temps per negociar una reforma de les pensions de manera consensuada. «Sigui el govern que sigui el que prengui aquesta mesura de manera unilateral, ens tindrà enfrontats», alerten.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.