Acord inicial pel conveni de la construcció després d'un any de negociació i una vaga

El pacte inclou una puja salarial del 3,5% fins al 31 de maig vinent i d'un 1,8% durant l'any següent

Els sindicats UGT i CCOO van celebrar ahir una assemblea per explicar als treballadors l'acord verbal al qual han arribat amb la Unió d'Empresaris de la Construcció (UEC). Les negociacions van començar fa cosa d'un any, però la posició inamovible d'uns i altres va provocar que les converses es trenquessin i els sindicats radicalitzessin la seva reivindicació amb una vaga a finals del mes de novembre passat, que va tenir un ampli seguiment. No fa pas gaires setmanes que les negociacions es van reprendre i, si no hi ha sorpreses, demà es rubricarà l'acord en una reunió.

El pacte inicial inclou una puja en les taules salarials del 3,5% des de l'1 de gener i fins a la meitat d'aquest any i d'un 1,8% des del juny i fins a la meitat del 2011. Pel que fa a la puja pendent del 2009 podríem dir que es perd, tot i que es negocia un compensació que variarà en funció de la categoria laboral però que serà d'uns 300 euros de mitjana.

Pels responsables sindicals de la construcció a les comarques gironines, l'acord és bo. «Donades les circumstàncies, el pacte és pacte positiu», diu Salvador Sánchez (CCOO). Una sentencia que comparteix Josep M. Gomar (UGT): «Crec que els treballadors que han vingut a l'assemblea n'han sortit satisfets.» Per tots dos, ha valgut la pena tensar la corda. Per la seva part, el portaveu de la UEC, Joan Casadevall, considera que «finalment els sindicats han entès la situació i que la UEC no exercia una mesura de pressió». Hi afegeix que al 2009 la patronal no podia assumir les pretensions sindicals, i que «ara no ha millorat molt la situació però s'ha desencallat perquè tothom comparteix la idea que cal una sortida».

En la reunió de demà, a part de rubricar l'acord salarial, cal ajustar d'altres punts del conveni com ara dietes i quilometratge.

Una puja mitjana del 2,47% al 2009 a la demarcació

Segons dades publicades pel Departament de Treball, al 2009 es va pactar un augment salarial del 2,47% a les comarques gironines a través de la negociació col·lectiva. És el mateix percentatge que la mitjana de Catalunya però, comparat per demarcacions, és el segon més baix, només per davant de Barcelona (2,46%) i per sota de Tarragona (2,54%) i Lleida (2,60%). En l'àmbit del país, l'any passat es van tancar 951 acords col·lectius (219 a les comarques gironines), dels quals 774 eren en l'àmbit d'empresa i 177 en l'àmbit de sector. D'aquests 951 acords, si s'analitza per activitat econòmica, 8 eren del sector de l'agricultura, 360 de la indústria, 10 de la construcció i 573 del sector serveis. Percentualment, on es va aconseguir una major puja salarial va ser en la construcció (3,43%), seguit de la indústria (2,38%), els serveis (2,32%) i, finalment, l'agricultura (1,76%). Aquests acords van repercutir en 1,9 milions de treballadors catalans (dels quals 1 milió exerceixen la seva activitat en el sector serveis).

També a mercaderies

Un altre dels convenis que s'ha desencallat és el del transport de mercaderies a la demarcació. Estava pendent la puja salarial del 2009, que finalment s'ha fixat en un 0,8%. Un acord al qual han arribat la patronal i el sindicat UGT (majoritari al sector), però que no ha tingut el suport de CCOO. Segons Mariano Garcia, responsable de la federació de Transport de la UGT, s'aplicarà la puja amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener del 2009. Així mateix, ja s'han iniciat els contactes per negociar el conveni dels anys vinents. D'altra banda, també s'ha iniciat la negociació del conveni del metall. CCOO i UGT han presentat a la patronal una plataforma reivindicativa conjunta per tenir més força a l'hora de reivindicar millores salarials i de les condicions laborals. La garantia del poder adquisitiu dels treballadors, l'estabilitat en la contractació, les mesures per afavorir la igualtat d'oportunitats i la conciliació de la vida laboral i la personal són algunes de les seves propostes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.