La patronal del vi i el cava demana al Parlament que no arraconi el Penedès en la llei de vegueries

Els sector reclama que s'acceleri el tràmit de l'àmbit per incloure'l en la llei

Els representants de la patronal del vi i el cava Francesc Pascual, president de la Denominació d'Origen Penedès; Joan Amat, president de l'Institut del Cava; Joan Gil, director de la Unió Vinícola del Penedès; Patrick William Webb, gerent de Pimecava, i Joan Tarrada, president de l'Acadèmia Tastavins Penedès Sant Humbert, es van convertir dimecres en els protagonistes d'un Parlament ple de polítics als despatxos perquè al matí s'havia celebrat el ple monogràfic sobre la crisi. Es van desplaçar fins al Parlament al costat dels portaveus de la Plataforma per la Vegueria Pròpia per reclamar als grups parlamentaris que no s'oblidin del Penedès en l'aprovació de la llei de vegueries i que si es tramita per la via d'urgència la llei per donar-li llum verd abans de les eleccions és just també que es tramiti d'urgència la llei de l'àmbit territorial, que es va aprovar al desembre, perquè no hi hagi excuses per no incloure el Penedès en la llei.

Segons va explicar el portaveu de la plataforma, Fèlix Simon, just abans de reunir-se amb els grups parlamentaris, «si el Penedès arriba a ser àmbit no tindria sentit que el Parlament no donés suport a la seva vegueria, perquè el president de la Generalitat, José Montilla, va dir que hi haurà set vegueries perquè hi ha set àmbits». Simon va comentar que el fet que les vinyes del Penedès hagin estat sotmeses a una forta pressió pel creixement demogràfic en els últims anys «fa indispensable» la creació de la vegueria del Penedès i va advertir que la marca ja està «tocada de mort, i més quan ha de competir amb la Rioja, que té menys població i una comunitat autònoma al darrere». Per això, Simon creu que és normal que el sector del vi i del cava estigui a favor de la mesura i vegi amb preocupació el futur de la marca i del territori.

Els representants del món vitivinícola van transmetre la seva preocupació al conseller Jordi Ausàs i es van reunir amb els grups parlamentaris del PSC, primer, i després amb CiU, ERC i el PP per reclamar-los que accelerin per la via d'urgència l'àmbit. Segons va explicar ahir Simon, tant CiU, com ERC i el PP es van comprometre a agilitzar el tràmit. L'objectiu de la plataforma és que es pugui aprovar l'àmbit abans que es tanqui el període per debatre les esmenes que es presentin a la llei. La plataforma ha convocat per al 10 de març, el mateix dia del ple al Parlament, un acte al castell de Castellet, amb presència de càrrecs electes, per demostrar el suport de la classe política. Un total de 63 dels 73 municipis del Penedès s'han mostrat a favor de la vegueria en els plens municipals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.