Els ingressos dels hotels de 3, 4 i 5 estrelles van caure un 13% el 2009

Roses, Platja d'Aro i Cambrils, entre les poques destinacions on van pujar

La caiguda en els nivells d'ocupació dels hotels (un 8,1% menys de mitjana) a causa del descens de la demanda, combinat, en algunes destinacions, amb la sobreoferta per l'augment de places hoteleres, han estat els principals causants de la disminució. El descens final dels ingressos per habitació disponible s'ha accentuat per la tendència generalitzada de reduir preus (han baixat un 5,4% de mitjana), segons l'informe d'Exceltur, elaborat a partir de l'Enquesta d'Ocupació Hotelera.

Entre les destinacions turístiques, els nivells més alts d'ingressos es van registrar en les zones més ben planificades i urbanitzades amb una oferta d'allotjament diferenciada. En contrast, ingressos per habitació disponible més baixos es van registrar en destinacions que necessiten «profundes actuacions de rehabilitació i reconversió» i, entre aquestes poblacions, Exceltur hi inclou Calella i Lloret de Mar.

En comparació amb el 2008, els destins del litoral amb més demanda, els que tenen productes turístics més especialitzats (turisme de golf i nàutic, entre altres) i els que han reformat part de la seva oferta turística són els que han pogut fer front a la crisi amb més èxit. Entre les poblacions catalanes, aquest seria el cas de Roses (+12,7%), Castell-Platja d'Aro (+3,2%) i Cambrils (+1,3%). El balanç més negatiu l'han viscut destinacions amb molta dependència del mercat estranger i els que han practicat «intensament la guerra de preus», segons Exceltur.

Per afrontar el 2010, Exceltur proposa impulsar mesures conjuntes entre els sectors públic i privat, més cooperació entre les administracions, impulsar la reinversió i millora de l'oferta per adequar-la a les noves exigències del client i augmentar el control normatiu i sancionador de l'oferta d'allotjament alegal, que ha crescut en els primers mesos del 2010.

Descens del 18% a Barcelona

Entre els destins urbans, i malgrat que es va produir una reducció d'ingressos, Barcelona, Sant Sebastià, Madrid, Cadis i Bilbao van tancar el 2009 com les ciutats amb un ingrés d'habitació disponible més alt en els hotels. Si es té en compte l'exercici del 2008, Sòria i Cadis van ser les úniques ciutats que van augmentar els ingressos. Per tant, a Barcelona, va baixar un 18,1% el 2009. Les ciutats més tocades per aquesta disminució van ser les que depenen més del turisme de negocis i les més vinculades al turisme de sol i platja.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.