Volen invertir set milions a Mas d'en Ciurana de Falset per fer un hotel de luxe

La societat Blaucitaniak, propietària de la finca, promou l'hotel rural, que disposarà de 40 habitacions

Els propietaris de la finca de 4.300 m² de superfície –situada al terme de Falset–, la societat Blaucitaniak, han encarregat el projecte de construcció de l'establiment hoteler a l'empresa barcelonina Servicontratas SA, que preveu executar les obres supeditada a l'aprovació definitiva del pla especial del Mas d'en Ciurana. La descatalogació parcial com a bé cultural d'interès local (BCIL) del singular mas falsetà és un dels tràmits que s'han de superar. L'aprovació es fa «imprescindible» perquè l'ambiciós projecte prosperi, indica Joaquim Badia, representant de la constructora, que també apunta que per qüestions de finançament el projecte es podria allargar més del compte, «fins que s'escampin els núvols de la crisi». Les actuacions preveuen una inversió total de prop de set milions d'euros.

El pla especial del Mas d'en Ciurana preveu la intervenció de restauració i recuperació del conjunt arquitectònic i artístic declarat bé cultural d'interès local (BCIL) i integrat per quatre edificacions.

En aquest sentit, l'1 de març passat, el ple de l'Ajuntament de Falset va aprovar inicialment la proposta de descatalogació com a BCIL de dues construccions secundàries del Mas d'en Ciurana –la casa dels masovers i la granja– per enderrocar-les. La catalogació vigent no concreta quines són les construccions de valor que s'han de conservar i quines es poden eliminar.

Convertir l'espai en un complex hoteler de qualitat, «preservant i potenciant l'activitat agrícola i forestal tradicional», és l'objectiu dels promotors. En aquest sentit, Badia afirma que «la intenció del projecte és obtenir unes instal·lacions en absoluta harmonia amb l'entorn, amb la vinya com a element integrador». Les intervencions inclouen la rehabilitació dels dos edificis principals, que estan ben conservats, a més de la integració de nous espais, l'adequació de zones exteriors i dues zones d'aparcament a l'entrada. També l'habilitació dels accessos a la finca, que per complir obligades condicions de seguretat, explica Joaquim Badia, «exigeix trobar una solució consensuada a la necessària millora de l'entroncament amb la T-710».

La masia principal, que confereix singularitat al conjunt arquitectònic i artístic del Mas d'en Ciurana, es destinarà a recepció a la planta baixa i a la planta superior s'habilitaran nou habitacions. La masia auxiliar es destinarà a cafeteria i restaurant, sales polivalents i zona de serveis. Al davant s'hi situarà el centre termal, en connexió amb la piscina i els dos grups d'habitacions que es construiran a la zona de vinyes. Seran edificacions de planta baixa –un total de 31– que es construiran amb murs de pedra seca i altres materials nobles com ara la fusta. El document urbanístic, que té per objecte l'ordenació del Mas d'en Ciurana, recull que l'activitat turística és perfectament compatible amb la conservació de l'espai.

Un mas representatiu del segle XIX

C.g

El Mas d'en Ciurana, que està situat al nord del nucli urbà de Falset i en un entorn paisatgístic, agrícola i forestal, és un habitatge representatiu de finals del segle XIX que reuneix característiques de l'arquitectura popular de l'època. L'elevada posició de l'antic propietari, Enric Ciurana, va propiciar que en tornar a Falset i després de fer fortuna a Cuba ordenés la construcció del mas principal i l'ampliació amb l'edificació del mas auxiliar, on originàriament estava situat l'habitatge rural que va donar lloc al conjunt de l'obra. Diversos elements arquitectònics són presents en l'estructura, especialment, del mas principal, que es caracteritza per la presència de rostres gravats a la pedra –que es va fer portar de Montserrat i Montjuïc– de diversos membres de la família Ciurana. També destaquen la singularitat del mas i el seu interès patrimonial els arcs que hi ha a moltes de les obertures d'aquesta edificació i els mosaics del terra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.