la crònica

Els hotels de la Costa Daurada central esperen una ocupació del 58% aquesta Setmana Santa

Aquesta previsió és un 10% inferior a la del 2009, segons els càlculs de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda

Les reserves hoteleres que es realitzen a través d'internet ajuden els clients, sobretot, a decantar-se per un destí o per un altre en funció de les previsions meteorològiques i, per això, cada vegada resulta més complicat fer unes perspectives ajustades del nivell d'ocupació que s'espera als establiments, tenint en compte que aquest aspecte pot variar en el darrer minut. Tot i ser conscients d'aquest probable ball de dades, l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda calcula que durant les vacances de Setmana Santa obriran les portes el 85% dels establiments de la Costa Daurada central i que, d'aquests, el 58% dels llits que oferiran estaran plens. A priori, aquestes xifres serien menys optimistes que les de l'any passat, quan l'ocupació va ser del 68% –la tendència a la baixa també s'ha notat en el total de pernoctacions ja que, mentre que el 2008 se'n van registrar 7.866.441, el 2009 van ser 6.776.554.

Segons es recull en un informe elaborat per l'Observatori de la Fundació d'Estudis Turístics Costa Daurada que es va realitzar a 1.525 persones que l'any passat van pernoctar com a mínim una nit en hotels de Salou, Cambrils o la Pineda, a diferència del 2008, el cotxe es va situar com el primer mitjà de transport utilitzat pels visitants a l'hora de desplaçar-se a la població escollida –així va ser en el 43,3% dels casos; mentre que l'autocar, amb el 21,8%, va caure 13 punts–. Sobretot al període d'estiu, més del 40% dels turistes a qui es va consultar situaven la falta d'aparcament com una de les «pitjors mancances» que els havia molestat. Per solucionar aquest problema, l'associació, que el qualifica de «flagrant», ja ha mogut fitxa i ha enviat una carta tant a l'Ajuntament de Salou com al de Cambrils en què els sol·licita que en les temporades fortes, com és la de Setmana Santa, s'habilitin terrenys per augmentar les places per estacionar, tot sent conscients que «l'opinió d'un client descontent pot afectar cinc vegades més que la d'un de satisfet».

«És una festa normal»

Pel que fa a la macrofesta de joves universitaris que s'està celebrant a Salou, l'associació considera que relacionar la trobada amb el turisme de borratxera és «desvirtuar la realitat, en tractar-se d'un esdeveniment normal que no ha comportat mai problemes». Tot i això, per evitar possibles molèsties, es va afegir que s'ha programat l'esdeveniment perquè no coincideixi amb els dies clau de Setmana Santa.

PERFIL DELS VISITANTS DURANT EL 2009

Franja d'edat dels turistes
Un 34,1% de les persones que l'any passat es van allotjar als hotels de Salou, Cambrils o la Pineda tenien més de 65 anys.
Barcelona, amb un 8% del total de visitants, és el principal mercat català que rep la zona.
Estada al municipi
En el 28,2% dels casos, l'estada més freqüent és la de 7 nits.
El tipus d'hotel amb major demanda és el de 3 estrelles (73,4%). També és significatiu l'increment de la reserva d'establiments hotelers de 4 i 5 estrelles, que passen de tenir un reclam del 18% el 2008, a un del 24,5% el 2009.
Grau de satisfacció
És de 4,5 en una escala de l'1 al 5 –una dècima més que el 2008.

Esport de dia, festa de nit i control 24 hores

n. serret

L'hotel Playa Park de Salou comença a rebre els primers 700 universitaris britànics dels 4.000 que passaran quatre dies a Salou combinant l'esport i la festa, el dia i la nit. El seu director, Jaume Orteu, se'n mostra més que satisfet, tot i que admet que després de l'experiència del primer any, el 2002, no volia ni sentir-ne a parlar. Però és adaptar-se o morir i ha repetit any rere any: «avui m'enfundo el vestit de feina», diu, «perquè els nois i noies disfrutin tant com puguin». Què ha canviat? El xip de l'hostaler: «tots els serveis de l'hotel es posen a la seva disposició» i això vol dir que aquests dies ningú més que aquests estudiants ocupen l'hotel. D'aquesta manera, ells poden campar lliures pel recinte i cap hoste sense ganes de gresca es podrà sentir molest per res. Orteu afirma que no vol enganyar a ningú i que si bé és cert que pot haver-hi algun problema («sempre hi ha algun cafre entre tanta gent»), sempre té solució i les situacions amb què es poden trobar aquests dies no són pas més greus que el que els succeeix en plena temporada turística d'estiu, «al contrari».

Aquest establiment va ser dels primers a acollir els participants del que s'anomena Saloufest, en què 4.000 estudiants de 18 a 21 anys que juguen en lligues universitàries de lacrosse, netbol o waterpolo al Regne Unit, i també cheerleaders, fan estades de quatre dies al municipi, capital festiva noctàmbula de la Costa Daurada. Però també s'han de llevar a primera hora del matí per anar a entrenar-se a les instal·lacions esportives de Reus (que de fet aspira tard o d'hora a poder oferir places d'allotjament per a aquest tipus d'estades esportives) i a Tarragona. Kat King, de la Universitat de Portsmouth, és una veterana d'aquest tipus d'estades que les universitats britàniques celebren en altres països com ara Holanda o Itàlia: «Vaig estar a Rimini l'any passat i a Lloret de Mar amb una altra companyia [aquests esdeveniments funcionen amb operadors turístics].» La Kat és jugadora de netbol però aquesta vegada s'encarrega de donar suport a les noies que integren el grup que practica aquest esport i «assegurar que arriben a l'hora a l'entrenament». «Sembla impossible, però ho aconsegueixen», hi afegeix Doreen Straatman, que és de l'agència que s'encarrega de l'organització de la Saloufest des del 2002, Solactive Tours.

El component festiu és tant o més important que l'estada esportiva, i els nois ho demostren amb la vestimenta ja des del moment de l'arribada després d'hores de bus i ferri. A banda de les samarretes negres amb lletres rosa fúcsia que els delata i identifica com a participants d'aquest «esdeveniment nacional» –com el qualifica Sam Seward, al capdavant de l'empresa Ilovetour–, n'hi ha que porten grans barrets, dels que es poden trobar en estadis europeus, barrets mexicans, ninots i disfresses a mitges, com la que porta enfundada un noi que sembla que va de gat o un altre que sembla no haver-se tret els pantalons del pijama, estampats amb cors. Però res comparat amb la indumentària nocturna que es podrà veure aquests dies pels carrers i pubs de Salou, ja que no és estrany entre els britànics sortir de festa disfressats.

Hi haurà esport (de nou del matí a sis de la tarda durant dos dies) i festa (el que el cos aguanti més el dia lliure que tenen per anar a Barcelona o a Port Aventura), però amb normes. Segons Straatman, aquest any «s'ha prohibit beure alcohol a l'autobús» i només d'arribar a l'hotel dos cartells ja adverteixen que no s'hi poden entrar begudes. 55 persones de l'organització estaran atentes a tot el que pugui passar a partir d'ara, com també l'equip mèdic propi. Mentrestant, un cotxe dels Mossos d'Esquadra patrulla per Cap Salou i, a l'altra vorera de l'hotel, dos policies locals esperen que el primer grup de la Saloufest acabi de desembarcar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.