El sector turístic confia en les reserves de darrera hora per incrementar l'ocupació

Les previsions, a hores d'ara, se situen en el 54% a la Costa Daurada i en el 63% a les Terres de l'Ebre

«Les xifres, segur que remuntaran influïdes per la reserva d'última hora, cada vegada més freqüent.» El gerent del patronat, Octavi Bono, assenyala que s'obriran un 86% de les places, de les 140.000 que hi ha disponibles a les dues marques turístiques. L'ocupació més elevada correspon a l'oferta de cases rurals, amb un 87% a les Terres de l'Ebre i un 85% a la Costa Daurada; seguida de la previsió hotelera, del 68% i el 60%, respectivament, i la més baixa correspon als càmpings, amb un 54% i un 47%, respectivament.

L'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona ja calcula que l'ocupació baixarà entre 8 i 10 punts en comparació amb l'any passat i compta que la meteorologia serà un factor que, a darrera hora, jugarà a favor seu. Josep Graset, de l'Associació d'Apartaments Turístics de la Costa Daurada, és de l'opinió que els registres de la Setmana Santa «no són significatius en el conjunt de la temporada». Amb tot, diu que la tendència és millor, i recorda que la temporada passada els associats van haver de recórrer a les ofertes i van abaixar els preus un 4% de mitjana, «la qual cosa va repercutir en la facturació i la rendibilitat del negoci», i «ara es farà difícil de tornar-los a apujar».

El Delta, sota el paraigua d'excel·lència Eden

Les Terres de l'Ebre, i concretament el Delta, enceten la primera temporada turística sota el paraigua del reconeixement de destinació europea d'excel·lència Eden, que atorga la Comissió Europea. Joan Capilla, des de l'Associació d'Empresaris i Activitats Turístiques del Delta, remarca que la zona es beneficiarà de la distinció: «Cada vegada hi ha un col·lectiu major més especialitzat i interessat en les activitats que es proposen i que cerquen un producte de qualitat.» Joan Capilla afegeix que algunes empreses s'han certificat com a activitats sostenibles i, en conjunt, la proposta es distingeix de la resta. Des de l'associació es té en compte que és la principal temporada turística de la zona, definida per «un turisme de proximitat, un bon clima i activitats per a tothom, com ara el cicloturisme». Els dies de més afluència, comenta Capilla, els hotels de l'àmbit de l'associació assoliran pràcticament el 98% d'ocupació. L'associació representa restaurants i activitats de lloguer de bicicletes, creuers, empreses de guies i activitats tradicionals dels municipis de Sant Carles de la Ràpita, Amposta, Deltebre, Sant Jaume d'Enveja, Camarles i l'Ampolla.

La Federació d'Hostaleria i Turisme de les Terres de l'Ebre també preveu una ocupació semblant a la de fa un any, en què la major demanda se centra entre dijous i dilluns de Pasqua, en la campanya de quinze dies. Lluís Garcia, responsable de la federació, diu que el Delta viu una època «de petita invasió, amb una concentració extrema que a l'estiu no es dóna perquè el turisme es distribueix més». La federació és de creació recent, va aprovar els estatuts fa un mes i té un 90% dels establiments hotelers associats.

L'oferta de turisme rural sembla que «farà ple». Albert Hernández, de l'Associació de Turisme Rural de les Comarques de l'Ebre, ja pot preveure l'ocupació, ja que els seus clients no es mouen per impulsos d'última hora: «Aquests dies previs, l'ocupació és del 50% i els dies festius estrictes, els associats, llevat d'alguna cancel·lació que hi pugui haver, ho tindran ple.» És la tònica en relació amb l'oferta, «ideal per al turisme familiar», amb productes, recorda Hernández, com ara «la via verda i els passejos de ronda o del riu, tranquils i sense perills». L'entitat té 44 associats i una oferta aproximada d'unes 400 places.

Millora en ocupació hotelera

El Patronat de Turisme de Tarragona pronostica una recuperació en relació amb l'any passat. Carles Sanz, gerent del patronat, calcula que l'ocupació oscil·larà entre el 78 i el 85%, un percentatge que fluctuarà «en funció de la qualificació dels establiments». El patronat ha iniciat la renovació de la imatge corporativa de la marca turística Tarragona, lligada al patrimoni arqueològic romà i, passades les festes, amb vista a la temporada d'estiu, posarà en servei noves rutes guiades per la ciutat.

El Vendrell ofereix marxa nòrdica

La regidoria de Turisme del Vendrell llança una nova oferta de lleure i proposa la pràctica de la marxa nòrdica, una activitat aeròbica i fàcil de practicar. La primera sortida es farà aquest dissabte, dia 3 d'abril (11.00 h), davant del Riuet de Coma-ruga. El recorregut, d'aproximadament 5 quilòmetres, es farà pels voltants del barri marítim.

Allotjaments a la Ruta del Cister

L'oferta d'allotjament a les tres comarques de la Ruta del Cister és d'aproximadament 8.000 llits, la majoria dels quals es concentren a la Conca de Barberà (4.300) i l'Alt Camp (3.000), mentre que a l'Urgell la disponibilitat és de 700 places. La Ruta del Cister, que forma part del turisme d'interior, és un dels més beneficiats en les estades curtes com és el cas del període de Setmana Santa i els ponts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.