la crònica

Les reserves de darrera hora fan que l'ocupació de Setmana Santa superi el 70%

Com és tradicional, els gironins prefereixen fer estades a Madrid, Andalusia i el Pirineu, però també a capitals europees

El sector turístic comença a remuntar aquesta Setmana Santa. El gerent de Costa Brava Centre, Martí Sabrià, assegura que el consum per persona continuarà sent més baix que fa dos anys, però està convençut que serà superior a la passada. Segons calcula, l'ocupació global serà d'un 70% de mitjana, amb un 60% als hotels del litoral i un 80% als de muntanya, on hi ha menys llits per oferir.

La mitjana de contractació és d'1,5 dies i el perfil del visitant és bàsicament nacional, ja que aquest és el que es refia de les ofertes de darrera hora. Segons Sabrià, les nevades no afectaran l'ocupació perquè després d'un hivern climàticament dur, la gent té ganes de sortir.

Aquesta Setmana Santa es presenta molt favorable per a les estacions d'esquí gironines, amb gruixos important de neu i la majoria de pistes obertes. El percentatge d'ocupació oscil·la entre el 70 i el 80% en funció del lloc, però totes les estacions preveuen incrementar-la amb les reserves de darrera hora.

L'associació de turisme rural de Girona, que té més de 300 cases associades, calcula una ocupació del 90%, tot i que podria augmentar també amb les reserves de darrera hora. Un cas semblant passa amb els apartaments turístics, en què, segons va dir divendres el seu president, Josep Comaposada, l'ocupació és d'entre el 70 i el 75% dels apartaments oberts –un 30% de l'oferta total–, però que podria augmentar amb el turisme fins al 78%.

Pel que fa als gironins, continuen apostant per destinacions com ara Madrid, Andalusia i els Pirineus, però també, tal com és tradicional en aquesta època de l'any, viatgen a les capitals europees: París, Viena, Praga i Berlín, entre d'altres. També s'han fet reserves a Nova York, al sud-est asiàtic, Tailàndia, Egipte, Marràqueix i creuers pel Mediterrani.

Segons l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV), el preu és determinant a l'hora d'escollir un viatge i les reserves es fan cada vegada més a darrera hora perquè el viatger busca i compara preus abans de fer la reserva, sobretot en els bitllets aeris. Igual que la darrera temporada d'estiu, també s'ha notat un descens de l'oferta per part dels majoristes de viatges.

L'ACAV assegura que la majoria agències de viatges són optimistes sobre l'inici de l'any 2010. Es comença a entreveure una certa recuperació, molt lenta, però després de Setmana Santa s'espera que ajudi a rellançar el sector.

Les agències consideren que amb vista a l'estiu poden repetir els resultats de l'any passat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.