Els preus més baixos disparen l'ocupació hotelera a Barcelona per sobre del 80%

Les pernoctacions de turistes a la ciutat assoliran el 84%, mentre que els albergs reconeixen haver arribat al 95%

La Confederació Espanyola d'Hotels preveu una mitjana d'ocupació del 84,64% aquesta Setmana Santa a Barcelona, xifra que se situa nou punts per sobre de les previsions que el mateix organisme va fer l'any passat durant el mateix període, i que es va situar en el 75%. La xifra l'ha ratificada el secretari d'Estat de Turisme, Joan Mesquida, que ha assegurat que l'ocupació turística es mourà al voltant del 85% de mitjana a l'Estat, fet que confirma l'augment d'un 10% respecte de l'any anterior. Mesquida ha afegit que a aquestes previsions s'hi hauran de sumar, a més, els efectes que puguin aconseguir les ofertes de darrera hora.

Aquestes previsions les ha confirmades, però amb matisos, el secretari del Gremi d'Hotelers de Barcelona, Manel Casals, que considera que la xifra que ha facilitat la confederació és «correcta», però que és difícil ajustar-la amb exactitud: «La xifra que ells donen és d'un 84%, però nosaltres preferim parlar d'unes dades del voltant del 80%. Si es té en compte aquesta variabilitat, no es pot parlar d'un augment tan clar respecte a l'any passat, perquè ells el van situar per sobre del 75% i nosaltres també el vam situar al voltant del 80%.» Segons Casals, a més, abans de fer comparacions amb l'exercici de la Setmana Santa de l'any passat, caldria fer una comparativa dels preus, que, segons recorda, han anat baixant des de llavors.

El representant dels hotelers barcelonins, però, valora positivament les dades perquè diu: «Almenys, podem dir que no hem baixat i que ens mantenim en la línia de la Setmana Santa del 2009.» Per altra banda, Casals ha recordat que el comportament del turisme a la ciutat de Barcelona és diferent de la resta de Catalunya: «Tenim un 50% de turisme d'oci i un 50% de turisme de negoci. Els primers dies de la Setmana Santa encara teníem els visitants que són aquí per negoci, que han estat substituïts, a partir de dijous o divendres, pels que vénen per oci.»

Desestacionalitzats

En el mateix sentit s'han expressat fonts de Turisme de Barcelona, que han declinat fer una previsió de l'ocupació hotelera a la ciutat, i han recordat que Barcelona ha aconseguit «desestacionalitzar-se» i ja no depèn de les xifres en les dates turístiques més destacades. Així, segons les mateixes fonts, Barcelona està dins les destinacions considerades com de «turisme urbà», entre les quals es troben altres ciutats europees com ara París, Londres o Roma, i que solen rebre visites de cap de setmana durant tot l'any.

En la tendència a la desestacionalització, hi entren també en joc també les ofertes que la majoria dels hotels ofereixen en caps de setmana, tot i que la major part també presenten diferents paquets familiars i per parelles per a la Setmana Santa. Així, a l'hotel Juan Carlos I s'ofereix una oferta per a famílies que per 268 euros comprèn dues habitacions dobles. Un altre paquet permet l'accés a una habitació doble per 159 euros. Les ofertes hoteleres per a la Setmana Santa inclouen, entre d'altres, alguns regals de promoció, com ara un viatge en les populars golondrines, o hi ha algun altre establiment que ofereix l'esmorzar gratuït si es reserven dues o més nits durant el tram final d'aquesta Setmana Santa.

Turisme juvenil

Barcelona torna a ser la destinació aquest any d'una gran quantitat de viatges d'estudis. En aquest sentit, els albergs de joventut, més coneguts per hostels, no han de témer per les previsions d'ocupació hotelera. Un representant de l'alberg Barcelona Mar assegurava a principi de setmana que tenia places lliures només alguns dies, i que estava «força complet». Fonts de l'empresa Equity Point, que gestiona establiments d'aquests tipus a diferents punts de la ciutat com el barri Gòtic o el districte de Gràcia, reconeixien que estan al 95% de l'ocupació i afegien que han registrat un augment considerable respecte a l'any passat.

Apartaments turístics plens

Per aquestes vacances de Setmana Santa, l'associació d'apartaments turístics de Barcelona (Apartur) preveu registrar un 95% d'ocupació. Segons aquesta entitat, aquest tipus d'apartaments de la capital catalana són l'opció escollida per un tipus de turisme familiar que prové majoritàriament del Regne Unit, França i Itàlia. El temps d'estada mitjà dels usuaris en apartaments turístics és de 4,3 dies i el preu mitjà per persona i dia és de 38,3 euros. Per l'associació d'apartaments turístics de Barcelona –que agrupa prop de 2.500 apartaments–, aquestes dades corresponents a la Setmana Santa són bones, sobretot tenint en compte el context de crisi. Aquestes xifres confirmen, segons l'entitat, el balanç positiu d'aquests primers mesos del 2010. Pel seu president, David Riva, «aquestes dades, juntament amb els bons índexs registrats durant la fira Alimentària (76%), donen un nou respir al sector». Malgrat aquesta valoració positiva, el president d'Apartur reconeix que «el preu mitjà per persona i nit continua sent més baix que en els dos últims anys, i els preus són ara semblants als de l'any 2000».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.