Augmenta un 118% el nombre de reclamacions d'usuaris insatisfets amb la companyia Ryanair a Girona

Les principals causes són per retards de vols o cobraments de serveis

Les principals causes de queixa de Ryanair el 2009, segons va assenyalar ahir el director de l'Agència Catalana de Consum (ACC), Jordi Anguera, van ser cobraments per diferents conceptes (246 reclamacions); la pèrdua del vol (156); la pèrdua, trencament o la facturació de l'equipatge (46) i el retard (122). «Aquestes reclamacions tot i que han estat recollides per l'ACC són gestionades per la secció de consum europeu «perquè la majoria dels reclamants no són gironins». El que més preocupa l'Agència Catalana de Consum és el baix nivell de resolució d'aquestes reclamacions –de les 670 només se n'han resolt 30 a través de mediacions i cap amb arbitratge–, ja que es tracta d'una companyia estrangera que no té canals directes de comunicació amb els usuaris. Anguera, però, va reconèixer que no totes les reclamacions són responsabilitat directa de la companyia ja que n'hi ha que són queixes causades per empreses terceres o per causes de força major.

Però el gros de les reclamacions a Girona se l'emporten, com ja és habitual aquests darrers anys, la telefonia i internet, amb el 44% del total i un increment el 2009 del 8%. En segona posició –les dades de Ryanair no s'afegeixen a la xifra global ja que són passatgers de procedència diversa– són les de gas i llum, amb un 14%, i els aparells d'ús domèstic, amb un 7% del total de reclamacions. Cal dir que la telefonia i internet també ocupen el primer lloc en reclamacions interposades en el conjunt de Catalunya (33,1%). Dins d'aquest mateix sector, les companyies de les quals l'ACC va rebre més reclamacions a Girona van ser Telefònica, Orange, Endesa i Vodafone.

L'ACC va rebre el 2009, 2.864 reclamacions, un 10,92% més que el 2008. El director de l'agència va remarcar que la crisi ha fet augmentar l'activitat dels consumidors que «s'han tornat més exigents». En funció dels territoris, el gros se l'emporta la seu de l'ACC a Girona (823), seguida dels consells comarcals de la Garrotxa (637), la Selva (410), el Baix Empordà (385), l'Alt Empordà (348), el Pla de l'Estany (178) i el Ripollès (83).

Se n'han resolt un 58% a través de mediació i arbitratge

De totes les reclamacions que es van presentar l'any passat a l'Agència Catalana de Consum a la demarcació, es va aconseguir resoldre'n un 58% a través de la mediació i l'arbitratge. Concretament, la mediació va permetre resoldre 1.346 reclamacions, el que representa un 47% del total i va experimentar un creixement del 7,25% respecte a l'any 2008, quan es van resoldre 1.255 reclamacions a través d'aquest mecanisme. El Consell Comarcal de la Garrotxa és el que més casos de mediació va presentar (385), seguit de l'ACC (354), i el del Baix Empordà (189). Pel que fa a sectors, de nou encapçalen la llista la telefonia i internet (44,6%) i el gas i la llum (22,3%). També ha augmentat el nombre d'arbitratges un 33%, fins als 164, la majoria també van correspondre als sectors de la telefonia mòbil i internet. Pel que fa al nombre de denúncies, van augmentar l'any passat un 52,96%, i van superar les 543. El sector del transport en va rebre un 28%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.