La CNE vol posar fi als abusos en els preus de generació d'electricitat

La Comisión Nacional de la Energía (CNE) va aprovar dijous una proposició amb la qual pretén evitar que les companyies elèctriques abusin de la seva situació de «monopoli» per obtenir grans sumes en concepte de restriccions tècniques (adaptació de la producció a moments d'excés o dèficit d'energia).

L'organisme regulador proposa modificar el sistema de retribució per al mecanisme de resolució de restriccions tècniques, amb l'objectiu de posar fi a la situació actual, que considera el resultat d'un mercat de l'electricitat en règim «de monopoli o molt proper al monopoli». Aquesta situació es produeix perquè les grans companyies generadores d'electricitat suposadament pacten els preus, abusant de la seva situació de «gairebé monopoli» amb l'objectiu d'alterar el mercat.

Per garantir la seguretat del sistema, és necessari que les centrals produeixin o deixin de produir l'electricitat en l'últim moment, de manera que aquesta part de la producció està subjecta al règim de restriccions tècniques, més ben remunerada. Per solucionar aquest problema, la CNE proposa «la introducció de mesures dirigides a desincentivar l'exercici de poder de mercat per part dels agents i l'establiment d'un mecanisme de preus regulats per a la retribució de les restriccions tècniques». Aquest mecanisme hauria d'anar lligat a una retribució per capacitat, és a dir, pel potencial de producció d'energia de la central, de manera que l'aportació garanteixi la rendibilitat d'aquestes plantes que, encara que són menys competitives, resulten fonamentals per garantir la seguretat del sistema elèctric. A més, la CNE preveu introduir un «codi de conducta» o un mecanisme de regulació previ per a les restriccions tècniques, similar a les que hi ha a Irlanda i al Regne Unit.

La CNE va aprovar, el 29 de gener, un informe en què expressava la necessitat «urgent» de revisar el sistema de pagament per capacitat perquè garantís la viabilitat econòmica de les centrals de reserva.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.