Es farà un museu natural de les oliveres mil·lenàries

S'habilitarà un punt d'atenció al visitant a la finca de l'Arion

Tot i que el projecte encara no està acabat, la presidenta de la Mancomunitat Taula del Sénia, Núria Ventura, va explicar ahir que enguany es farà un museu natural a la finca de l'Arion, com també que es treballa en un projecte semblant en un altre indret. Actualment, ja es fan visites guiades a les oliveres mil·lenàries de l'Arion, però ara s'ampliarà la zona, es millorarà la senyalització i es rehabilitarà una caseta de camp que es convertirà en centre d'atenció al visitant, on es podrà adquirir oli de les oliveres mil·lenàries. Enguany s'ha passat de dos a cinc productors d'oli d'oliveres monumentals, quatre dels quals estan agrupats a l'Associació Territori del Sénia, amb una producció conjunta de 4.500 ampolles de mig litre. L'ampliació de productors ha estat possible gràcies al projecte pilot subvencionat pel Ministeri de Medi Ambient Rural i Marí, que fa sis mesos que funciona i que té un pressupost d'1,2 milions d'euros. A través d'aquest projecte s'ha posat en marxa un estudi de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) de control analític de la producció. «Produïm un oli d'alta qualitat que pot arribar a ser un referent i hem aconseguit una major sensibilització de la gent davant l'espoli d'aquests arbres monumentals», va manifestar la presidenta de l'Associació Territori del Sénia, Pepi Cid. Està previst que enguany s'afegeixin tres cooperatives més a la producció d'oli d'oliveres mil·lenàries, un oli de categoria extra, amb un fruitat verd d'intensitat mitjana, amb matisos d'ametlles i nous verdes.

«L'olivera» de Serrat

La Mancomunitat Taula del Sénia i l'Associació Territori del Sénia han editat 4.000 exemplars d'un llibre dedicat a les oliveres mil·lenàries. L'obra conté escrits de diversos tècnics i polítics, encapçalats pel cantautor Joan Manuel Serrat, que ha permès la publicació de la seua cançó dedicada a l'olivera. El llibre té 120 pàgines i exposa que al territori del Sénia hi ha un total de 4.157 oliveres monumentals; a més, inclou 49 fotografies d'aquests arbres que estan distribuïts en divuit poblacions diferents i també fotografies d'estris relacionats amb l'oli i les oliveres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.