Les agències de viatges comencen a entreveure una certa recuperació i miren l'estiu amb optimisme

Les destinacions estel·lars de la temporada seran Àfrica, Àsia i els Estats Units

«A partir de l'octubre hem detectat una certa activitat important en el nombre de reserves», va explicar ahir el vicepresident de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV), Jordi Gurri. L'ACAV va organitzar ahir a Girona una trobada destinada a les agències de viatges gironines, amb 32 majoristes de viatges, amb l'objectiu de presentar l'oferta turística per a la temporada d'estiu.

Segons Gurri, les vendes han crescut entre un 10 i un 20%, segons el majorista, respecte a fa dos anys, però en canvi la xifra de negoci encara ha estat negativa. «Això està motivat perquè hi ha molta oferta en el mercat, tothom ha ressituat els seus preus per intentar arribar a pressupostos més austers, i tot i que els consumidors no volen renunciar a un viatge, sí que redueixen el nombre de dies i les despeses», va assegurar. Gurri, però, pensa que el bon comportament en les vendes aquest hivern «és un bon símptoma» i «per les consultes que hem fet, els majoristes estan esperançats i parlen de certs brots verds». Malgrat això, Gurri posa en qüestió que hagi estat un bon moment per a l'augment de l'IVA que ha fet el govern espanyol: «No creiem que sigui el moment ideal per fer-ho. Potser hauria estat millor quan haguéssim superat la crisi o després del mes de novembre, quan passi la temporada.»

Àfrica i Àsia

Amb vista a aquest any, en viatges de llarga distància, destaquen especialment Àsia i Àfrica. A l'Àsia tindran especial protagonisme països com ara l'Índia, el Japó, la Xina i el sud-est asiàtic. A l'Àfrica, per una banda, hi ha els safaris per Kenya i Tanzània, però també guanyen pes altres destinacions, com ara Uganda, Ruanda, Botswana, Namíbia i Madagascar. Alguns majoristes ofereixen, a més, viatges especials amb motiu del mundial de futbol a Sud-àfrica.

Els Estats Units i el Canadà es mantenen com a grans destinacions de viatge. I a l'Amèrica del Sud destaquen Colòmbia, que ha passat de ser una destinació emergent a tenir més força en el continent; i Perú, Xile, l'Equador i Puerto Rico.

Pel que fa a la mitjana distància, el Marroc, Tunísia, Egipte, Jordània i Síria seran les destinacions més freqüentades pels viatgers. En aquest sentit, els creuers seguiran la línia ascendent dels darrers anys. Els creuers fluvials per Europa prenen més protagonisme, amb una àmplia oferta en llocs com ara el Danubi, el Rhin, Bèlgica, Holanda, Rússia i Ucraïna. Es manté l'oferta de creuers tradicionals, d'una setmana a deu dies, així com les escapades de cinc dies.

A Europa, les capitals europees per a viatges de curta durada continuaran sent les estrelles de l'estiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.