Gas Natural Fenosa demana que s'apugi el preu de la llum un 20%

Vol mesures perquè es deixi d'invertir massivament en energies fotovoltaiques

Gabarró va explicar que l'Estat espanyol «no és un país tant ric» perquè destini un volum de recursos cada cop més elevat a incentivar tecnologies renovables que encara no han arribat al seu punt de maduresa que les faci sostenibles. El president de Gas Natural va explicar que la inversió per generar un megawatt en una planta de cicle combinat suposa un cost de 500.000 euros. Aquesta mateixa producció en l'àmbit de l'energia eòlica és d'1,2 milions d'euros, i en el cas de l'energia solar, la inversió se'n va fins als 5 milions, més de deu vegades el cost del cicle combinat.

Gabarró va donar més xifres per constatar que hi ha energies renovables que no haurien de tenir els nivells d'inversió «massiu» dels últims anys i que han significat l'acumulació d'un dèficit tarifari de 20.000 milions, després dels 4.038 milions registrats el 2009, quan el topall estava fixat en 3.500 milions. Tot i això, Gabarró va ser clar a l'hora de dir que Gas Natural Fenosa continuarà apostant pel desplegament de les energies renovables però amb «seny» i tenint en compte «els números i no les utopies».

El president va dir que el 2009, amb xifres reals a la mà, una planta de cicle combinat va haver d'invertir 38 euros per generar cada megawatt per hora, mentre que el cost d'aquesta mateixa magnitud va ser de 82 euros en el cas de l'energia eòlica i de 460 euros en el cas d'una planta d'energia solar.

La junta general d'accionistes també va aprovar la proposta de la nova imatge i el nou nom de la companyia, després de la fusió amb Unión Fenosa. La companyia tindrà el nom de Gas Natural Fenosa, que aconsegueix sumar les sinergies de les dues companyies.

Augmenta el dividend un 10%

La junta d'accionistes de Gas Natural Fenosa va aprovar en una sessió tranquil·la els comptes del 2009 i un dividend total, entre el dividend a compte i el complementari ordinari, de 0,792 euros el títol. En total, Gas Natural abonarà en concepte de dividend un total de 730 milions d'euros el 2009, cosa que suposa un pay out –percentatge del benefici destinat a remunerar l'accionista– del 61%. Rafael Villaseca va destacar que el grup manté el compromís d'augmentar el dividend un 10%, tal com estava previst. La majoria dels accionistes va felicitar l'equip gestor pels resultats i per la rapidesa de la integració amb Fenosa. L'única protesta va ser la d'un accionista minoritari de Fenosa, que no va acudir a l'opa i que se sentia perjudicat per la fusió i pel procés de canvi de relació d'intercanvi que s'ha dut a terme en la fusió.

Gas Natural Fenosa preveu amortitzar totalment el préstec de l'adquisició al final del primer semestre del 2010 i està executant en el termini previst el seu pla de desinversions vinculat a la compra d'Unión Fenosa, assolint un perfil més equilibrat de risc de negoci.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.