Les agències de viatges proposen un fons per compensar els clients en casos de força major

L'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV) ha proposat crear un fons que protegeixi els consumidors quan veuen afectats els seus plans de viatges per causes de força major, com és el cas recent del volcà islandès.

L'ACAV exposa en un comunicat que ha constatat que les companyies aèries incompleixen la normativa europea que les obliga a oferir drets d'assistència als viatgers afectats, i exigeix que Aviació Civil hi intervingui perquè s'està vulnerant la normativa vigent. El fons proposat per l'associació seria un fons privat creat a iniciativa de l'ACAV i al qual es podrien afegir operadors turístics i agències de viatges. En el moment d'adquirir un viatge, aquests agents ja inclourien aquest fons en el contracte amb el consumidor.

L'objectiu seria assegurar que els passatgers que han començat un viatge i són afectats per una situació de força major puguin continuar el viatge de manera semblant al que havien contractat. Si això no és possible, el fons hauria d'assumir la repatriació dels consumidors i el reemborsament de l'import de les vacances que no s'han pogut disfrutar.

Actualment, només hi ha un fons d'aquest tipus, a Holanda. L'ACAV ja ha parlat amb operadors turístics i agències de viatge i estan interessats en la creació d'aquest fons. L'associació també treballa en la creació d'un fons de garantia que defensi el consumidor en el cas que una companyia aèria tanqui. En els últims deu anys han plegat 80 companyies arreu del món.

L'ACAV va presentar aquesta proposta juntament amb l'Associació de Transport Aeri Internacional (IATA) al Ministeri de Foment. Si la proposta tira endavant, l'Estat espanyol serà el primer país de la UE que disposa d'un fons d'aquest tipus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.