JORDI BALAGUÉ I TERMES

PRESIDENT DE L'INSTITUT GAUDÍ DE LA CONSTRUCCIÓ

«No hi ha treballadors preparats per a la rehabilitació d'edificis»

La Fundació Institut Gaudí de la Construcció ha presentat aquesta setmana a Barcelona la primera Escola de Rehabilitació i Restauració Arquitectònica de Catalunya

La Fundació Institut Gaudí de la Construcció va presentar dijous al Palau Moja de Barcelona la nova Escola de Rehabilitació i Restauració Arquitectònica, el primer centre de Catalunya especialitzat en la rehabilitació i restauració d'edificis, que va tenir l'inici en uns cursos que s'han dut a terme a Sant Feliu de Guíxols. L'institut va signar el 2007 un conveni amb l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i l'escola Elisava «per desenvolupar accions conjuntes de reflexió, recerca i aplicació en restauració i conservació del patrimoni».

–En què consisteix l'Escola de Rehabilitació i Restauració Arquitectònica?
–«És un projecte que neix amb la voluntat d'oferir una formació integral i interdisciplinària dels oficis que intervenen en l'entorn de la restauració i la rehabilitació dels edificis. Aquesta serà la primera escola que oferirà aquesta mena de cursos a tot Catalunya i vol donar resposta, en primer lloc, a l'augment de la necessitat de formació per a la restauració dels elements del patrimoni cultural arquitectònic i el seu entorn, i, en segon lloc, a la demanda de noves actuacions per promoure la rehabilitació d'habitatges com a mesura d'estímul en la creació d'ocupació en el sector.»
–L'inici de l'escola va ser a Sant Feliu de Guíxols?
–«L'institut treballava en una llista de cursos i en tenia alguns de rehabilitació. Tenim contacte amb Sant Feliu de Guíxols i això ens motiva a pensar que aquest àmbit de formació s'integri definitivament en una àrea de treball en aquest municipi. En aquest mateix temps va sortir una normativa de l'Estat que potencia la rehabilitació i la restauració, i això ens fa pensar a donar personalitat pròpia a aquesta mena de cursos i a crear l'escola. Els cursos es portaran on es necessitin.»
–Les empreses tenen mà d'obra preparada per fer rehabilitació i restauració?
–«No, no en tenen. Per això la rehabilitació i la restauració tenen personalitat pròpia dins l'escola. La rehabilitació, el manteniment i la restauració d'edificis representen una activitat molt important en el sector, perquè, a banda de les empreses especialitzades, la majoria dels autònoms de la construcció que hi ha a Catalunya estan enquadrats en aquest camp. És una activitat que es manté, ja que tota l'obra nova que es fa ha de tenir una conservació periòdica per no quedar malmesa i, per tant, la previsió és que aquesta activitat augmenti al llarg dels anys. Segons les darreres dades anuals publicades el 2008, la rehabilitació d'edificis va representar un 27% del total de la construcció a Catalunya.»
–Quin pes tenen les comarques gironines dins l'Institut Gaudí de la Construcció?
–«Girona és un dels punts fonamentals de l'institut, que en total disposa de nou escoles a tot Catalunya. A les comarques gironines fem entre l'11% i el 12% de tots els cursos que duem a terme a Catalunya –a Lleida, el 6,5%, i a Tarragona entre el 7% i el 9%–. Aquest any passat es van matricular 2.100 alumnes a les comarques gironines, dels quals van acabar els cursos 1.800. Es van fer 93 cursos i unes 4.500 hores de formació. Estem parlant de xifres força importants tenint en compte que la gent que els fa també treballen. Nosaltres anem on ens necessiten. Si a Olot necessiten una entitat com l'Institut Gaudí, nosaltres anem allà i munten els cursos. En total a Catalunya hem fet 18.089 alumnes i 854 cursos.»
–Com va néixer l'Institut Gaudí de la Construcció?
–Va néixer en un moment en què mancava mà d'obra especialitzada i s'obrien unes perspectives de feina molt favorables en el sector, a causa dels grans projectes derivats de la preparació dels Jocs Olímpics i de l'Exposició Universal de Sevilla, i de l'impuls que experimenta el subsector de l'habitatge. L'activitat formativa va començar en uns terrenys provisionals a Sant Adrià de Besòs, el 29 de setembre de 1989, amb quatre cursos i 60 alumnes. Ara, 21 anys després, al setembre inaugurarem un nou edifici a Badalona, que serà l'escola més gran que tindrem.»
–I quins cursos s'hi faran, a Badalona?
– «Donarà resposta a les necessitats de formació del sector en tots els àmbits, avançant en la formació de maquinària, medi ambient, rehabilitació i restauració, i millorant la formació dels nivells superiors a través de cursos específics per a aquest col·lectiu. Una demanda que anirà en augment a mesura que s'implanti l'obligatorietat d'acreditar la formació dels oficis, mitjançant un carnet oficial.»
–L'escola, a més d'impartir cursos, també promociona els oficis?
–«Doncs sí. Precisament al juny presentarem una plataforma de promoció dels oficis de la construcció a Girona. Quan es parla de construcció es parla de paletes, però resulta que una casa no és això sol, sinó que hi ha fusteria, alumini, calefacció i electricitat, entre d'altres. Jo, com a arquitecte, veia que no hi havia cap relació entre les diferents entitats que es dediquen a la construcció d'un edifici perquè hi intervé molta gent. És per això que vam decidir crear una plataforma que interrelacioni tots aquests oficis que intervinguin en la construcció, rehabilitació i restauració d'un edifici, i fins i tot entitats que tenen a veure amb la construcció. I això ho fem, primer, perquè es coneguin entre ells i per crear així un sistema d'intercomunicació de com funciona el mercat quant a l'activitat de la gent formada, i al mateix temps conèixer també quins són els buits professionals en el sector. La plataforma serà com un petit observatori del que passa amb la mà d'obra en aquest sector.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.