L'atur català creix un 5% al primer trimestre, fins a 676.000 persones

El 20,47% de taxa de desocupació gironina supera la mitjana estatal

Amb 33.200 persones més buscant feina, Catalunya va quedar tercera pel que fa a les comunitat on més va augmentar la desocupació en el primer trimestre. La precedeixen, en primer lloc, la comunitat de Madrid (amb 53.900 aturats més) i Andalusia (amb 46.900 persones més sense feina). En el conjunt de l'Estat espanyol, la taxa d'atur va ser del 20,05%, la més alta des del 1997 i, entre les dades del conjunt de Catalunya, destaquen les de les comarques de Girona, en què la taxa d'atur va ser superior a la de l'Estat espanyol, i va ser del 20,47%.

La taxa d'atur de tot l'Estat espanyol indica que el nombre de persones que busquen feina està per sobre dels 4,6 milions. Pel que fa a l'ocupació, el nombre de persones amb feina va caure de 251.800 pel que fa als trimestres, i va ser de 18.394.200 ocupats. En els últims 12 mesos s'han destruït gairebé 700.000 llocs de treball, un 3,65% més que fa un any.
Per sectors, i en termes interanuals, l'ocupació va baixar a la construcció –hi ha 315.000 llocs de treball menys que fa un any– a la indústria –amb 300.300 llocs menys– als serveis (-78.000), i a l'agricultura (-2.600).

En tot l'Estat espanyol, les llars on tots els membres de la família estan a l'atur va pujar el primer trimestre fins a 1.298.500, amb relació al'augment de 230.200 respecte al mateix període de l'any anterior (un 21,54% més).

Els sindicats CCOO i UGT de Catalunya van alertar ahir de la «caiguda preocupant de l'ocupació» i van demanar mesures urgents. A més, CCOO va qualificar d'inacceptable la retallada de despesa pública i la posada en marxa d'un pla d'austeritat.

Estabilitat a Europa

A la zona euro, l'atur es va mantenir estable i fins i tot va baixar lleugerament a Alemanya. En tota la UE, l'atur va ser del 9,6%, segons dades de l'oficina d'estadística comunitària (Eurostat). Aquest organisme dóna una xifra d'atur per a l'Estat espanyol del 19,1% al març, que fa que torni a ser el segon país dels 27 de la UE amb més atur, superat només per Letònia (22,3%).

Joves i immigrats, els que més reben

Les dades indiquen que els joves i els immigrats són els col·lectius que més han patit la destrucció d'ocupació des que va començar la crisi econòmica. En el cas dels joves, la taxa d'atur entre els menors de 25 anys va ser del 40%, proporció duplicada en només dos anys, i va quedar molt a prop de la pitjor taxa que s'ha vist mai a Catalunya, que va arribar al 42%. Segons la consellera de Treball, Mar Serna, aquestes dades han fet que tant el departament com el govern impulsin mesures per fomentar l'ocupació en aquest col·lectiu, que es van presentar fa unes setmanes. Serna va destacar que es destinaran 134 milions d'euros a implementar-les, afectaran 52.000 joves i que estan orientades, sobretot, a augmentar la formació i l'orientació laboral.

En el cas de les persones estrangeres, segons la consellera, la taxa d'atur és dues vegades superior a la de la resta de treballadors, i també va explicar que l'atur ha afectat més els homes que no pas les dones.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.