Poca participació en les eleccions a cambres

Van ser uns comicis marcats per la continuïtat i el consens, i a la Cambra de Girona només es van emetre 487 vots

Només en dos dels grups hi havia més candidats que places a cobrir: el de comerç alimentari i el de mediació financera. En el de comerç alimentari s'hi presentaven Can Juandó, SL, Josep Costa Giralt i Croissanteries Associades SA, i va ser aquesta última la que va obtenir més vots. En el de mediació financera aspiraven al ple Banc Sabadell SA i Cinc Insurance Broker SL, i va ser el representant del Cinc el més votat. De fet, el representant del Banc Sabadell havia intentat retirar la candidatura divendres passat, però la junta electoral no va tenir temps de reunir-se i l'entitat bancària ahir va haver de participar en les eleccions i va aconseguir cinc vots.

Com a curiositat, en la categoria d'indústries de paper, arts gràfiques i suports enregistrats, al qual es presentava el representant de Gràfiques Alzamora, hi va haver un vot en blanc. Segons la llei electoral de cambres, per sortir elegit cal almenys un vot. És per això que de moment la plaça del representant d'aquest grup quedarà vacant, i fins després de la constitució del ple, en què s'elegiran el president i els membres del comitè executiu, no es podran convocar unes altres eleccions per escollir el representant d'aquesta categoria.

En total, a la Cambra de Comerç de Girona es van emetre 487 vots vàlids, dels quals 205 van ser vots emesos anticipadament –fa quatre anys els vots emesos per correu van ser 3.750–. El nombre d'empreses cridades a les urnes era de 54.694, i podien votar en 9 col·legis electorals: al de la mateixa seu de la Cambra de Girona i també en espais habilitats per votar a Blanes, Olot, Puigcerdà, Ripoll, Figueres, Banyoles, Santa Coloma de Farners i Lloret de Mar.

De moment el recompte de les votacions d'ahir és provisional, i divendres la junta electoral farà un acte públic per verificar-ne els resultats. Les empreses escollides han estat avalades pel gremi corresponent, mitjançant l'acord de la junta respectiva. Segons la Cambra, aquest fet demostra que els candidats elegits disposen, a més dels vots que van rebre ahir, els indirectes de les empreses agremiades del seu sector. L'actual president de Girona, Domènec Espadalé, atribueix la disminució del nombre de vots amb relació a les eleccions anteriors a «la confiança dipositada pel món empresarial en l'actual directiva» i a «la conciliació i bona avinença exercida per les patronals».

El tràmit següent és l'elecció dels membres presentats per les organitzacions empresarials FOEG i Pimec, que aquest any han presentat una llista única de 8 candidats, dels quals n'han de sortir elegits 6. La llista és la següent: per la FOEG, Pere Rodríguez, Joan Ribas, Ramon Prujà i Joan Vilalta, i per la Pimec, Mariona de Puig i Jordi Vidal.

La constitució del ple a Girona serà el dia 17 de juny, en el decurs del qual s'elegirà el president i el comitè executiu.

Pugnes en tres categories

Igual que a la resta de cambres, a Sant Feliu de Guíxols també van ser unes eleccions amb força consens. Només en tres categories –construcció, hotels, i bars i restaurants– hi va haver més candidats que places a ocupar. En la de construcció d'immobles s'havien presentat quatre candidats, i els que van obtenir més vots van ser: Mirfer SA –38 vots–, Fivaller SL –37– i Joaquim Comas Corrius –36 vots–. Joan Julià Segarra en va obtenir 5. En la categoria d'hotels i càmpings es van presentar dues candidatures per una vacant: Hotel de la Playa SA –amb 13 vots– i Compañía Española para la Promoción, Desarrollo y Estudio del Comercio Internacional, que en va obtenir 9. Pel que fa a bars i restaurants hi va haver una plaça i dos candidats: Hotel Aromar va obtenir 29 vots i Rissech-Collell, 23.

En total, el nombre de vots vàlids emesos i obtinguts pel conjunt de tots els candidats va ser de 355 dels 7.852 censats que han participat en la jornada electoral. D'aquests, 190 van ser emesos per correu.

El proper tràmit seran les eleccions a les patronals, que seran el 27 de maig i, igual que a Palamós, es constituirà el ple en el qual s'elegirà el president i els càrrecs del comitè executiu de Sant Feliu. L'actual president, Joan Puig, torna a aspirar a presidir la Cambra.

Votacions de tràmit a Palamós

A la Cambra de Palamós les votacions eren un pur tràmit perquè hi havia un consens en les onze categories. S'havien presentat 23 candidatures per a 23 vocals.

En total es van emetre 138 vots d'un cens total de 7.503 vots. A Palamós hi ha unes 5.000 empreses però algunes tenen més d'una activitat i, per tant, poden votar més d'una categoria. D'aquests vots, 68 es van emetre per correu.

Si divendres vinent la junta electoral aprova definitivament els vocals que van sortir ahir elegits, el proper tràmit seran les votacions dels membres de les patronals, que se celebrarà el 27 de maig. El 14 de juny es convocarà el primer ple, en què s'elegirà el president i el comitè executiu. Xavier Ribera torna a aspirar a la presidència.

Els vocals elegits són: Jaume Rulduà, Armacell Iberia SL; Hutchinson Palamós SA, Indústrias Geyru SA; Construccions Salabert SL, Construccions la Creu SL, Roglans SA, Antoni Ruiz SL, Fusteria Puig Fernández SL, Comercial Autonàutica SA, Carleser SL, Xantal Padrosa SL, Ceràmica Bosch SA, Hotel Llafranc SL, Hotel Tamariu SL, El Celler de la Planassa SC, Félix Ribera e Hijos, Banc Sabadell, Luis Villa May, Grup Inversor Palamar SL, Albert Vancells Noguer, Antoni Cardona Brull, Gubert & Sons SL.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.