FERRAN NADAL

GERENT DE FARRERAS NADAL SA

«La fusta és una matèria sostenible i regenerable»

Nadal no creu que la fusta sigui cara i si, a més, s'estandarditza i no es fa a mida, com ara, serà encara més econòmica

–Com els està afectant la crisi?
–«La crisi ens afecta moltíssim, perquè quasi tota la nostra clientela depèn de la construcció. El 90% dels nostres clients són constructors o fusters o ebenistes. Actualment estem un 35% o 40% per sota de les vendes que es feien fa tres anys.»
–Veig, però, que el sector s'innova, especialment amb la fusta laminada.
–«Aquesta fusta laminada ens ajuda molt perquè abarateix molt els costos de fer teulats. I aquí el que ens trobem és que en ser ja elaborada es poden certificar unes qualitats com pot ser amb una biga de ferro, cosa que abans amb una biga de fusta massissa no es podia fer.»
–Parlant de certificats, aposten per una fusta de la qual se sàpiga tot el procés, des de la mateixa tala.
–«Nosaltres formem part de l'Associació Espanyola d'Importadors de Fusta. Fa molts anys vam fer un codi ètic en què tots ens comprometíem a comprar només fusta legal. Amb els certificats podem saber tota la seva traçabilitat. Si els boscos estan controlats, sempre tindrem matèria prima.»
–Al nostre país, però, encara costa això d'utilitzar fusta per construir, no?
–«El que passa és que tothom vol tenir una casa especial. Per tant, la fusta feta a mida de cada casa és cara. Quan aconseguim estandarditzar tot això, ens adonarem que la fusta no és tan cara. A més, la fusta és més ecològica que el ferro o l'alumini.»
–Així, creu que la fusta no és cara?
–«Jo crec que no és cara. En aquests moments, la fusta està bastant per sota del preu al qual hauria d'anar. Hi ha països on actualment hi ha més massa boscosa que fa 50 anys.»
–I al nostre país per què no hi ha explotacions de fusta?
–«Tenim un problema endèmic, que és l'orografia.»
–Tot i això, hi ha futur en el món de la fusta?
–«En ser una matèria prima sostenible i regenerable sempre en tindrem, sempre que tallem la que necessitem i continuem replantant-ne.»

k

Tota l'entrevista, a www.elpunt.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.