El 41% de les pimes depèn massa de la banca perquè té pocs fons propis

El 46% afirmen que tenen una gestió financera professional i el 23% que no han pogut renovar les línies de crèdit

Segons les conclusions de l'estudi en línia dirigit per Argelia Garcia i Ricard Cayuela a empreses espanyoles (94% pimes) amb seu a l'Estat espanyol –del 8 de març al 18 d'abril–, només un terç de les empreses tenen un nivell de control de gestió adequat. En aquest sentit, només el 32% duen a terme un tancament comptable mensual puntual i el 54% afirmen que tenen un control pressupostari, però només un 28% parteixen d'una previsió de vendes detallada per client i producte. A més, menys d'un terç de les empreses (27%) realitzen un control de tresoreria i només la meitat tenen informació sobre els seus problemes de marge brut.

Per als autors de l'anàlisi, les empreses sobredimensionen els problemes amb les entitats bancàries i més de la meitat tenen la percepció que els bancs no les ajuden prou. Només un 23% de les companyies no han pogut renovar les línies de crèdit. A més, una part important de les empreses consideren que no necessiten eines de control de gestió. Per aquest motiu, els autors consideren que una part important de les pimes «són vulnerables a l'entorn en aquests moments, perquè no tenen la informació i la metodologia necessàries per dur a terme una bona gestió».

Segons Jacint Soler, del departament d'Economia i Empresa de la Pimec, de l'estudi, se'n desprèn que repetim força que, com a primer problema, «els bancs no donen el finançament extern que necessiten les empreses». El segon, seria que el «finançament intern no és gaire favorable, sobretot per la morositat, ja que no es pot cobrar al cap de tres mesos». Soler considera que l'informe evidencia el moment empresarial «delicat» actual, i lamenta que les «si empreses amb projectes brillants i innovadors, tot i estar engrescats, no tenen recursos propis i els bancs no els donen crèdit, es difícil que puguin tirar endavant».

«Ho fem prou bé?»

Segons Argelia García, directora d'External Financial Management: «les empreses han de mirar casa seva per dins i no només queixar-se si els bancs o els governs ens ajuden prou.» García destaca que l'estudi s'ha elaborat per sistematitzar el coneixement «que cal fer un crit d'alerta i no podem incidir en els factors externs». Dels resultats, la impulsora de l'enquesta en treu aquestes conclusions: «Hi ha aproximadament un 70% d'empreses que van a cegues perquè no tenen coneixement dels seus resultats a temps; estem en plena època de la crisi dels marges; i que amb les dificultats: es comença a acomiadar gent».

RECOMANACIONS

Emprendre accions
Les empreses poden emprendre accions per millorar els seus resultats: no tot depèn de l'entorn
Gestió estratègica
La gestió ha de ser més estratègica: fixar objectius, quantificar-los i seguir de prop el seu compliment
Anticipar-se és clau
Veure el futur a través del pressupost ens permetrà anticipar-nos als problemes, buscar-hi solucions i evitar que arribin a produir-se, ja siguin pèrdues o necessitats de tresoreria
Marges bruts
El seu control és el nucli del negoci
Temps i preparació
La negociació bancària requereix temps i preparació: ara és més laboriosa, però no impossible
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.